Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu

29 Eylül 2017, Cuma - 09:27
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez Belediyesinin, Dokumapark’a kazandırdığı ve dünyanın en güzel müzelerinden biri olmaya aday Anadolu Oyuncak Müzesi, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Gül’ün de katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı.  

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kentin ortak aklıyla halkın kullanımına açtığı eski Dokuma Fabrikası yerleşkesinde kentte vizyon kazandıracak önemli bir projesini daha tamamladı.

Başkan Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikası’nın kreş binasını, 1,5 yıl süren titiz bir çalışmanın ardından 8 bin adet objeden oluşan muhteşem bir oyuncak müzesi haline getirdi. 
Dokuma kültür ve müzeler kompleksinin ilki olan ve kuruluşu tamamlanan Anadolu Oyuncak Müzesi, kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Açılışa ilgi büyük oldu 

Müzenin kurucusu Başkan Hakan Tütüncü’nün ev sahipliğinde Dokuma Fabrikası’nın nizamiyesinde gerçekleştirilen açılış törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Gökcen Özdoğan Enç,Mustafa Köse, Atay Uslu’nun yanı sıra kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dokuma Fabrikası’ndan emekli olan çalışanlar, meclis üyeleri, muhtarlar, Antalyaspor taraftarları ve çok sayıda Antalyalı katıldı.
 
15 ayrı salonda 15 ayrı müze 

Törenin açılış konuşmasını yapan müzenin küratörü Prof. Dr Nevzat Çevik
 “Dünyadaki oyuncak müzelerini düşündüğümüzde çok farklı bir iş yaptık. Tasarımdan içeriğine, sektörlerin tasarımın kadar bambaşka bir dünya oluşturduk. 15 ayrı salonda 15 ayrı müzemiz var. Hepsinin atmosferi, içeriği, rengi, konusu teması farklı. Başkan Hakan Tütüncü tarafından büyük bir vizyonla iyi bir eğitim merkezi açıldı.” dedi.

“Talihsiz bir süreci yaşayan Dokuma’yı 2015’te halka açtık”

Daha sonra kürsüye gelen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma yerleşkesinin Antalya’nın hatırasında köklü yer edinmiş önemli merkezlerinin başında geldiğini anımsatarak, şunları söyledi: “5 Ocak 1956 tarihinde rahmetli Başbakan Adnan Menderes, dönemim Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından fabrikanın temeli atılmıştı. Cumhuriyetin, Antalya’daki ilk sanayi tesisiydi. 50 yıl boyunca 24 saat esasına göre mesai yaptı. 7 binden fazla aileye iş, aş ve ekmek kapısı oldu. Ne yazık ki, 2006 yılına gelindiğinde Antalya Dokuma Fabrikası, çok talihsiz bir sürecin içerisine girdi. Yok, olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Antalyalılar tarafından 10 yıl boyunca dikkatle takip edilen 2009’dan sonra dönemimizde belediye başkanı olarak şahsımın bizzat takip ettiği amansız bir hukuk mücadelesinin sonunda Dokuma Antalyalıların oldu. 30 Aralık 2015 günü söz verdiğimiz şekilde Dokuma’nın kapılarını halkımıza açtık.  Dokuma’nın 238 bin m2 alanı, çok farklı kültür, sanat adası olarak medeniyetimize, tarihimize hizmet eden bir yer haline geldi, geliyor.” 

Erdoğan’dan Dokuma’yı halka aç, talimatı

Dokuma alanını Antalya’ya armağan etme iradesinin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğunu işaret eden Başkan Tütüncü, “2009 yılında Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından emaneti almaya aday gösterildiğim gün, Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsıma ilk ve en önemli talimatı; Dokuma’nın üzerinde oynanan oyunları ortadan kaldırmak ve Dokuma’yı tekrar murat ettiğimiz gibi halkımıza teslim etmek olmuştu.  Bugün burada hangi güzellik varsa 2015’ten itibaren Antalyalılar Dokuma’yı bambaşka bir güzellikte yaşıyorlarsa bugün güzelliklerinin hepsinin arkasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın demir gibi, çelik gibi iradesi ve Antalyalılara Dokuma’yı armağan etme iradesi vardır.” açıklamasını yaptı. 

Dokuma’ya 6 müze ve bilim merkezi

Tütüncü, Dokumapark’ta şu an 6 ayrı müze, 1 tane de bilim merkezi olmak üzere muhteşem tesisler yükseldiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlkini açtığımız oyuncak müzesi ile birlikte eş zamanlı sürdüğümüz şehir müzesi de Dokuma’nın idari binasında yükseliyor. Klasik Otomobiller Müzesi,  Dokuma Müzesi, Minyatür Park Türkiye Müzesi devam ediyor. Dokuma Fabrikası’nın sosyal tesislerini 15 Temmuz Görsel Sanatlar Müzesi haline getiriyoruz. TÜBİTAK işbirliği ile 35 milyon bütçeli Akdeniz bölgesinin en büyük, ilk ve tek bilim merkezini de yine fabrika binamızın 8 bin m2 alanına kazandırıyoruz.” 

“Bir ülkenin geleceği çocukların hayallerinde gizli”

Tütüncü, neden oyuncak müzesi sorusuna da şu cevabı verdi: “Oyuncakla çocuk, çocukla da gelecek arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bir ülkenin geleceği aslında her şeyden önce çocukların hayallerinde gizlidir. Modern ülkelerde oyuncak, çocukların eline dünyaları, ufukları ve hayalleri gelişsin diye veriliyordu. Geri kalmış ülkelerde ise oyuncak, çocuklara oyalansın diye verilir. 1920’lerde Amerikalılar çocuklarının eline uzay gemileri verdiler.  O zaman uzaya yolculuk, uzay gemisi yoktu.  O çocuklar büyüdüler, uzay gemisi yaptılar ve uzaya gittiler. Çocuklarımızın hayalini geliştiremediğimizden dolayı, onların önüne hayal dünyalarını açacak unsurlar modern tekniklerle oyun ve oyuncaklar sunamadığımızdan dolayı gelişmemiz ileri gitmedi. Sultan Abdülhamid  Han, göreve geldiğinde her şeyden önce çocukların hayal dünyasını zenginleştirmeyi hedefledi. Müzemizde Sultan Abdülhamid Han’ın çocukların hayal dünyası gelişsin, diye neler yaptığını göreceğiz.”

Müze, çocukları için eğitim merkezi olacak 

Müzenin, çocuklar için bir eğitim merkezi olacağını kaydeden Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında şunları ifade etti: “Bu müze oyuncak tarihine bir bakış ama özelde insanlık tarihine bir bakıştır. Müzemizin diğer müzelerden farkı nedir? Türkiye’de bizim haricimizde 5 tane daha oyuncak müzesi var. Anadolu Oyuncak Müzesi, Türkiye’nin 6. Oyuncak müzesi oldu. Bu oyuncak müzesi insanlık tarihi boyunca çocukların eline verilen oyuncaklarla tarihin seyrinin nasıl şekillendiği ile ilgili karşılaştırmalı bir tarih sunuyor. 
Karşılaştırmalı tarih eğitim merkezi niteliğinde bir oyuncak müzesi oluşturduk.  Bizim oyuncak müzemizde diğer oyuncak müzelerinde olmayan Anadolu topraklarında tarih öncesindeki oyuncakları da görme imkânımız olacak. Müzemizde 7 bin 500 yıl önce bir çocuğun eline verilen oyuncak da görülecek.”

Müze ile Kepez’e turist gelecek

Tütüncü, Antalyaspor’un 1967’de giydiği forma ve ilk posteri de müze de olduğunun müjdesini verdi.  “Antalya’ya hizmet edecek, vizyon kazandıracak, kentte çok farklı bir güzelliği ortaya koyacak güzel bir hayal kurduk. Bugün bu hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” Diyen Tütğüncü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Müze sadece Antalyalılara, çocuklara hizmet eden bir müze olmayacak. Dünyanın en gelişmiş müzeleri arasında yer alan oyuncak müzeleri kentti ziyaret edenlerin de uğrak noktasıdır. Anadolu Oyuncak Müzesi, Antalya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olacak. Kepez’e turizme kapı aralayan bir pencereyi de açmış oluyoruz. “

Antalya’nın bu müzeye ihtiyacı vardı

Milletvekilleri adına bir konuşma yapan Gökçen Özdoğan Enç, “Hakan Başkan, Anadolu Oyuncak Müzesini anlatırken gözlerinin içi parlıyor. Antalya’nın oyuncak müzesi gibi bir müzeye ihtiyacı vardı. Derdimiz, kente turist getirecek çalışmalar yapmaktı. Bu müzede onlardan bir tanesi olacak.” İfadesini kullandı. 
Vali Münir Karaloğlu da yaptığı konuşmada, turizm, kültür ve tarih şehri olan Antalya’nın aynı zamanda müzeler şehri olması yolunda çok önemli çalışmalar yapıldığı belirtti. 

Adalet Bakanı Gül:  “Kepez’de yapılan hizmetlerin sesi Ankara’dan duyuluyor”

Geleceğin teminatı olan çocuklar için çok güzel bir tesisin açılışına tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de konuşmasında şunları kaydetti: “Hakan kardeşim, Ak Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı iken Ankara’da çok güzel hizmetler yaptı. Bugün de yerel yönetimde çok güzel hizmetler yapmaya devam ediyor. Genç yaşıyla, heyecanıyla, gayretiyle çok güzel bir eseri daha Antalya’ya kazandırdı. Kepez’deki çalışmaları yakından takip ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, bir ara dönemden sonra Antalya’ya çok güzel hizmetler yapmaya devam ediyor. Kepez’de yapılan hizmetlerin sesi Ankara’dan duyuluyor. Bu güzel hizmetlerin Antalyalı hemşehrilerimize, çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum. “

Çavuşoğlu, “Kepez’in sosyal belediyeciliğini başka belediyede görmedim”

Törendeki son konuşmayı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da şunları dile getirdi: “Bugün çok özel bir açılış yaptık. Yollar, hizmet binası, belediyecilikle ilgili binalar açıyoruz ama Dokuma’da çok özel bir binayı, çocuk müzesini hizmete açtık. Hakan kardeşimi gönülden tebrik ediyorum. Öncü olmak, farklı olmak bu demek. Antalya’mız bu bakımdan çok şanslı. Büyükşehir Belediyemizin hizmetlerine, yapımı devam eden, yapacağı projelerine baktığımız zaman bu vizyonu görüyorsunuz.  Aynı şekilde klasik belediyeciliğin dışında Hakan Tütüncü, bayrağı devraldığı günden bugüne belediyecilik anlayışının ne olduğunu sadece Antalya’ya değil, tüm Türkiye’ye örnek olarak göstermiştir. Tebrik ediyorum. Klasik belediyecilik hizmetlerin hepsini çok iyi yapıyor. Ama sosyal belediyeciliği bu kadar iyi uygulayan bir başka belediye görmedim. Ramazan ayında her akşam 2 mahallede iftar. 66 mahallede iftar projesini yıllardır devam ettiriyor. Helal olsun. Vatandaşın sorunu nedir, nasıl çözülür bu konuda da öncü. Bu anlayışla tapu, Vakıf sorunları dahil hepsini tek tek beraber çözdük. Böyle olunca hizmet geliyor.

“ Vefa nedir, onu da Hakan Tütüncü de görebilirsiniz.”

Yaptığı eserlere verdiği isimlere bakın orada vefayı görürsünüz. Ecdadımızı, Antalya’mıza hizmet etmiş büyüklerimizi de unutmuyor. Kendisini gönülden tebrik ediyorum. Oyuncak müzesi projesi de esasen vizyonel bir projedir. Sadece çocuklara için değildir. Kıskandığım bir konu daha var; Hakan Tütüncü fan kulübü var çocuklardan oluşan… Çocuklara, gençlere, spora ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Bunlar önemli ve hoşumuza giden çalışmalar.”

Müze 2 hafta ücretsiz

Başkan Hakan Tütüncü, konuşmalarının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Gül’e, müzenin sembolü olan Anadolu bebeği heykeli takdim ederek, katılımlarından dolayı teşekkür etti.  Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Başkan Tütüncü’nün, müzeye girişler 2 hafta ücretsiz olacak müjdesini açıkladıktan sonra Anadolu Oyuncak Müzesi’nin açılış kurdelesi kesildi. Tütüncü, açılışın ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Gül’e müzeyi gezdirdi. 
15 salonda 15 ayrı tema ve 15 farklı düzenlemenin olduğu müzede anılar odası, Antalyaspor köşesi, sınıf, ahşap oyuncaklar, deniz, arabalar, istasyon, Anadolu geleneksel oyuncakları, esnaf  sokağı, masal odası, Kaleiçi Sokağı, peluş oyuncaklar, yap-boz odası, Anadolu oyuncak tarihi gibi temalı salonlar yer alıyor.

 Müzede 8 bin oyuncak var 

Müzenin koridorları da 10 vitrinde, 10 ayrı temada oyuncaklar sergileniyor. Bu vitrinlerde Teddy Bear’den porselen bebeklere, mutfak eşya modellerinden uzay ve robot oyuncaklara ve Karagöz karakterlerine kadar pek çok farklı oyuncak grubu bulunuyor. 
Müzenin kafe kısmı da  teşhir salonu olarak düzenlendi. Kafede bulunan pek çok vitrinde oyuncaklar sergilendiği gibi kafe masaları da birer “masa-vitrin” olarak ele alınarak içlerine oyuncaklar yerleştirildi.
Müzede etkinliklerde ve gösterilerde kullanılmak üzere 40 kişilik küçük bir salon yer alıyor. Yaklaşık 4.000m2 alana oturan müzedeki 750m2 kapalı teşhir alanında yaklaşık 8 bin adet oyuncak bulunuyor. Bundan başka 150m2 de çocuk atölyeleri yer alır.
Müzenin dikkat çekenin teşhir alanlarından birisi de 40 bin adet misketten oluşan misket duvarı.
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu
Kepez’de ‘Oyuncak müzesi’ coşkusu