Kepez’e Evlad-ı Fatihan’dan ikinci kardeş şehir

12 Ekim 2010, Salı - 18:54
Kepez’e Evlad-ı Fatihan’dan ikinci kardeş şehir
Bosna Hersek’in başkenti Saray Bosna’nın merkez ilçelerinden Stari Grad (Eskişehir) ile kardeş şehir olan Kepez Belediyesi, şimdi de Makedonya’nın  Tetova (Kalkandelen) Belediyesi ile kardeş şehir oluyor. 

Kepez’e, Evlad-ı Fatihan topraklarından bir kardeş şehir daha geliyor.
Makedonya Tetova (Kalkandelen) Belediye Başkanı Sadi Beceti’nin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’yü ziyaretinde her iki belediye arasında “kardeş şehir” protokolü imzalanması kararı alındı.

Beceti, Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Abdulah Aykut, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kepez Belediye Meclis üyesi Mücahit Polat ile birlikte Başkan Hakan Tütüncü’ye nezaket ziyaretinde bulundu.

Becet’i ve beraberindekileri, Kepez’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Tütüncü, “Bizim anlayışımızda, medeniyetimizde Balkanlar’ın hep farklı bir yeri olmuştur. Yüzlerce yıllık tarihimiz içerisinde yer alan Balkanlara Evlad-ı Fatihan ismini verdik. Bu bakımdan gerek millet gerekse siyasi görüş olarak Balkanlar’a çok özel bir ilgi ve alaka ile yaklaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Tütüncü, Balkan ülkeleriyle, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevini yaptığı sırada başlattığı diyalogu, işbirliğini belediye başkanı olduktan sonra da devam ettirdiğini belirtti. Bosna Hersek’in başkenti Saray Bosna’nın merkez ilçelerinden Stari Grad (Eskişehir) ile kardeş şehir protokolü imzaladıklarını hatırlatan Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İyi niyet zemininde attığımız adımlarla birlikte, Makedonya ile işbirliğimizin gelişeceğini, büyüyeceğini umuyorum. Birbirimize ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ziyaretle birlikte ihtiyaçlarımızı karşılayacak, güzel işbirliklerini geliştirmiş oluruz. Yine sizleri kardeşlik hukuku içerisinde değerlendiriyoruz ve millet olarak Balkanları, Makedonya’yı çok seviyoruz.” 

Makedonya Tetova (Kalkandelen) Belediye Başkanı Sadi Beceti de, Makedonya’nın nüfusunun yüzde 50’sinin Müslüman olduğunu anımsatarak, “100 yıl öncesine kadar Makedonya, Osmanlı toprağı idi. Onun için biz önemli sorunlarımızda gözümüzü hep Türkiye’ye çeviriyoruz. Türkiye devletinin desteğini her zaman yanımızda görüyoruz. Özellikle son yıllarda hem siyasi hem de ekonomik bakımdan bu destek arttı.”

Arnavut’lar ve Türkler için önemli bir şehir olan Kalkandelen’in nüfusunun yüzde 30’nun Türkçe konuştuğunu kaydeden Becati, iki belediye arasında kardeş şehir protokolü imzalanmasını istedi, Tütüncü’yü de Makedonya’ya davet etti.

Başkan Hakan Tütüncü de, konuk belediye başkanın isteğini kabul ederek, bu ziyaretin anısına iki belediye arasında kardeş şehir olma sürecini başlattıklarını söyledi.
MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Abdullah Aykut da kardeş belediye protokolünün imzalanmasının iki şehir arasındaki dostluğu ve işbirliğini daha da artıracağını dile getirdi.

Becati, ziyaretin anısına Tütüncü’ye, Kalkandelen’in simgelerinden biri olan  6 asırlık tarihi Alaca Camii’nin figürünün işlendiği bir tablo hediye etti.