Kepez Avrupa Birliği’nde

16 Eylül 2010, Perşembe - 19:59
Kepez Avrupa Birliği’nde
Kepez Belediyesi ile Polonya-Türkiye Belediyeler Birliği (PTBB) arasında kültür, eğitim, turizm ve ekonomi alanında işbirliğini amaçlayan protokol imzalandı.

Başkan Hakan Tütüncü döneminde, Bosna Hersek in başkenti Saray Bosna nın merkez ilçelerinden Stari Grad (Eskişehir) ile kardeş şehir olan Kepez Belediyesi, bir dostluk köprüsü de Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Polonya ile kurdu.  2008’de Polonya Plock Belediyesi ile kardeş şehir olan Kepez Belediyesi, Türkiye’den 38, Polonya’dan 38 olmak üzere 76 belediyenin yer aldığı PTBB ile işbirliği ve kardeşlik protokolü imzaladı.

Polonya ile işbirliği protokolü.

Avrupa Türk İşadamları Konseyi (ATİK) Başkanı Aziz Şahin başkanlığındaki Polonya heyeti, işbirliği protokolü görüşmeleri ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak amacıyla Antalya’ya geldi. Milletvekillerinin, belediye başkanlarının, meclis üyelerinin ve iş adamlarının yer aldığı 14 kişilik Polonyalı heyet, işbirliği protokolü imza töreni için Kepez Belediyesi’ni ziyaret etti. Meclis toplantı salonunda düzenlenen imza törenine, AK Parti Antalya İl Başkanı Hüseyin Samani, Kepez Belediye Meclis Üyeleri ve Kepez Belediye Başkan Yardımcıları da katıldı.

Bu protokol dostluğu güçlendirecek.

İşbirliği protokolü imza töreninde bir konuşma yapan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, her iki ülke belediyeleri arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan, işbirliği protokolünü önemsediklerini söyledi. Dünyada sınırların kalktığını, her alanda serbest dolaşımın olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Dünyanın şu an gelmiş olduğu noktada her türlü duvarlar yıkılmış, sınırlar kaldırılmış ve zincirler kırılmıştır. Bu bakımdan yerel unsurlar da dünyanın ulaşmış olduğu bu seviye için çaba göstermelidir. İmzalayacağımız iş birliği protokolü de sınırların kalkmasına, dostluğa ve her alanda işbirliğine hizmet edecektir.” diye konuştu.

Tecrübeler paylaşılacak.

Yerel yönetimler için modern dünyada tecrübelerin paylaşılmasının, önemli bir hedef olduğunu belirten Başkan Tütüncü, tecrübelerin de büyük bedeller ödenerek kazanıldığına dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elde edilen tecrübelerin paylaşılması bu bakımdan önem taşımaktadır. İmzaladığımız bu protokolün bu amaca hizmet edecek olması her iki ülke için önemlidir. Sınırların kalktığı, duvarların yıkıldığı, zincirlerin kırıldığı dünyada da elbette ki ticari, ekonomik, kültür, sanat, eğitim ve spor alanında etkileşim de üst düzeyde yaşanacaktır. Bu adımın bu bakımdan da çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Polonezköy ile dostluk vurgusu.

Tütüncü, Türkiye ile Polonya’nın tarihin derinliklerine dayanan çok önemli ve özel ilişkileri olduğuna vurgu yaparak, “Polonya ile Türkiye arasında çok güzel ve çok özel dostluk ilişkileri kurulmuştur. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul’da Polonyalıların kurduğu bir yerleşim yeri vardır ve orası onların ismiyle anılır. Polonezköy hala Türk insanı için çok özel bir anlam ifade eder. İnanıyorum ki bu ve buna benzer adımlar, kültürel, siyasi, eğitim alanında etkileşim bakımından, iki ülke halklarının birbirine daha da yakınlaşmasını sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

ATİK’e teşekkür.

Farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan bu şehirlerdeki, sosyal hayatın renkli ve çekici olduğuna vurgu yapan Başkan Hakan Tütüncü, işbirliği protokolünün,  şehirlere farklı kimlik kazandırılması noktasında  önemli olduğunu dile getirdi. Türk halkı ile Polonya halkı arasında özel dostluk ve güçlü birlik olduğunu kaydeden Tütüncü, iki ülke arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi noktasında, bir köprü vazifesi kuran ATİK Başkanı Aziz Şahin’e teşekkür etti.

ATİK Türkiye’nin haklarını savunuyor.

Şahin de, ATİK olarak Türkiye’nin AB üyeliği çalışmalarına büyük destek verdiklerini, sözde Ermeni soykırımı meselesi gibi ülkenin milli davalarını da savunduklarını belirtti.
Şahin, iki  ülke arasında ki her alanda,  işbirliğini geliştirmek amacıyla, Türkiye’den 38,  Polonya’dan 38 olmak üzere 76 tane belediyenin katılımı ile Polonya-Türkiye Belediyeler Birliği’ni (PTBP),  Almanya’dan 20, Türkiye’den 20 ve Polonya’dan 20 kaymakamın katılımı ile Polonya-Türkiye Almanya Kaymakamlar Birliği’ni, Türkiye’den 550, Polonya’dan 550 iş adamının bir araya gelmesiyle de Polonya-Türk İş Adamları Konseyi’ni kurduklarını bildirdi.

Polonyalı milletvekillerinden destek sözü.

İktidar partisi Milletvekili Wojcıech Zıemnıak, Polonya’nın Türkiye’nin AB’ye açılan kapısı olduğunu işaret ederek, “Polonya 20 yıl önce demokrasi yolunda adım attı. 5 yıldır AB üyeyiz. Türkiye’nin gündemine de baktığımızda, ülkenizin de bu yolda olduğunu görüyoruz. Bu protokol, iki ülke arasındaki ortaklığın başlamasını sağlayacaktır. Türkiye’nin AB üyeliği için yapacağı çalışmaları destekleyeceğiz.” diye konuştu. 
Kepez’in kardeş şehri Block kentinin Milletvekili Andrzej Mowakowska da yaptığı konuşmada “Polonya ile Türkiye hızlı gelişen iki ülke. Türkiye’nin geniş bir sermayesi var. Bu açıdan Avrupa’daki yerini hızla sağlamlaştırıyor.” dedi.

"Başbakan gibi işbirliklerini önemsiyoruz"

AK Parti İl Başkanı Hüseyin Samani de,  partisinin Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünyadaki ülkeler arasındaki işbirliğine, dostluğuna,  kardeşliğine ve o ülkelerin halklarının ortak çabayla oluşturdukları  kazanımlarına büyük önem verdiğini belirterek, AK Parti’nin bir temsilcisi olarak bu tür işbirliklerini önemsediğini söyledi.

Heyete plaket.

Konuşmaların ardından Başkan Tütüncü, ATİK Başkanı Aziz Şahin, Polonya milletvekilleri Andrzej Nowakowski, Wojciech Ziemniak, Koscian Belediyesi Başkan Vekili Andrzej Przybyla,, Polonya-Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Waldemar Dworznik, Polonya Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tadeusc Sklodowski, Belediye Meclis Üyesi Katarzyna Dworznık, Wolamin Ticaret Odası Başkanı Janus Michna, ile beraber işbirliği ve kardeş şehir protokolünü imzaladı.

Başkan Tütüncü, ziyaretin anısına Şahin’e ve Polonya heyetine plaket takdim etti.
Hatıra fotoğrafının çekilmesiyle işbirliği imza töreni sona erdi. Tütüncü, Polonya heyeti ile makamında da bir süre görüştü. 













Benzer Haberler