Kepez’de aşk konuşuldu

6 Ocak 2012, Cuma - 21:06
Kepez’de aşk konuşuldu

Kepez Belediyesi’nin, bu haftaki gönül sohbetlerinde, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirleriyle, aşk ve sevgi konuşuldu.

Kepez’in, Gönül Sohbetleri’ne, bu hafta “Aşkın Şairi Ümit Yaşar Oğuzcan”  misafir edildi. Kent Parkı’ndaki Kanuni Sultan Süleyman Odağı’ndaki sohbete konuşmacı olarak Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın damadı ve çevirmen, şair, müzisyen Sezai Çetinkaya ile Edebiyat Öğretmeni Ahmet Yılmaz katıldı. Gönül sohbetlerinin dinleyici konuğu ise Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) üyeleri oldu.

Ümit Yaşar Oğuzcan Kepez’de anıldı

Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Türk Müziği Öğretim Üyeleri Nevra Köroğlu (Klasik kemence), Ozan Köroğlu (Ney) ve Nilgün Karaduman (Solist), icra ettikleri Türk Sanat Müziği eserleriyle gönül sohbetine katıldılar.
Gönül Sohbetleri’nde okunan şiirleriyle, seslendirilen şarkı sözleriyle 11 Kasım 1984’te hayatını kaybeden Ümit Yaşar Oğuzcan anıldı.

Gönül şairiydi

1982’te tanıştığı kayınbiraderi Ümit Yaşar Oğuzcan’ın gönül şairi olduğunu belirten Sezai Çetinkaya, “Şiirlerinde acıların, hüzünlerin yanında doludizgin bir saygınlık vardı.” dedi.
Çetinkaya, uzun serbest şiirlerini değil, dörtlüklerini beğendiği şairin, çok güzel hicivlerinin de bulunduğunu anlattı. Oğuzcan’ın yaşamıyla ilgili de bilgi veren Çetinkaya, “Sporu severdi ama at yarışları oynayarak. Jokey Kulübü’nün üyesiydi. Şair, aynı zamanda çok iyi de yemek yapardı.” ifadesini kullandı. Ozanın, şiirlerinde “Ayten” ismini kullanmasıyla ilgili de Çetinkaya, “ Kim olduğunu ben de bilmiyorum.  Her ozanın kendine özgü bir Ayten’i vardır.” açıklamasını yaptı.

Şiirdeki başarısı rubaileridir

Edebiyat Öğretmeni Ahmet Yılmaz da, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, eserleriyle ilgili şunları anlattı: “Şiirdeki ilk hocası Faruk Nafiz Çamlıbel’dir. Çamlıbel, ‘Beş Hececiler’‘in önemli isimlerindendir. Ümit Yaşar’ın şiirlerinde başlangıçta Çamlıbel etkisi görülür. Şair, ortaokul öğrencilerine hitap ediyor eleştirisiyle karşılaşıyor. Burada şairin, Münir Nurettin Selçuk’un bestelediği çok güzel bir eseri seslendirildi. Münir Nurettin Selçuk, herkesin şiirini bestelemez. Kendisindeki şairliği bir damlaya benzetiyor: Şiir, bende bir damlaydı. O damla büyüdü, çoğaldı, ırmak oldu, taştı şeklinde ifade ediyor. Şairliğin, Allah vergisi olduğuna inanıyor. Şiirdeki asıl başarısı, serbest şiirler çok yazmış olsa da rubaileridir. Rubailerini aruzla yazıyor. 20. yüzyılda aruzu kullanan çok fazla şair yok. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, rubailerinde aruzu çok başarılı bir şekilde kullandığını görüyoruz.”
Yılmaz,  Oğuzcan’ın,  ayrılık, özlem temaları ekseninde çoğalttığı şiirini, 1973’te büyük oğlu Vedat’ın intihar etmesi üzerine, hayatın boşluğu, ölüm ve acı gibi derinliklere, öz ve biçim yoğunlaştırmalara yöneldiğini de kaydetti.

Kültür ve sanatta önemli çalışmalar yapıyoruz

Ümit Yaşar Oğuzcan’ı, rubaileriyle tanıdığını ve sevdiğini söyleyen Başkan Hakan Tütüncü de konuşmasında şunları kaydetti: “Dünya kurulalı beri var olan bana göre hükmünü herkese kabul ettiren duygu aşktır, sevgidir. Biz de o duygunun etrafında güzel bir mecliste Ümit Yaşar Oğuzcan’ı konuk ettik. Gerçekten verimli bir gece oldu. Kararlılıkla kültür çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Amacımız daha geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinlikleri, daha büyük halk kitlelerine ulaştırmaktır. Kültür ve sanat dünyamızda önemli adımlar atarken, gönül telimizi de güzel nağmelerle ve sözün gücüyle titrediği ortamları, bu şehirde var edebilmeyi amaçlıyoruz.”

Tütüncü’ye Türkçe övgüsü

Tütüncü, şiirin demlendiği gecenin kapanışını, Sezai Karakoç’un, “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinden bir bölüm okuyarak yaptı. 
Gönül Sohbetleri, sözleri Ümit Yaşar Oğuzcan’a ait olan Bir Gece Ansızın Gelebilirim, Türk Sanat Müziği icrasıyla sona erdi.
Başkan Tütüncü, katılımlarından dolayı konuklara çiçek verdi.

Sezai Çetinkaya’da, Başkan Tütüncü’nün, Türkçe’yi güzel konuşmasına hayran kaldığını ifade ederek, “ Türkçeyi bu kadar güzel konuşan bir belediye başkanına ilk kez şahit oldum. Arı Türkçe gibi konuşuyor. Sayın Başkan çağdaş Türkçeyi iyi bilirken, Fuzuli gibi eskileri de çok iyi biliyor.” Diye konuştu.
Hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle Gönül Sohbetleri sona erdi.