Kepez göçün son tanıklarını geleceğe taşıyor

24 Ağustos 2011, Çarşamba - 19:32
Kepez göçün son tanıklarını geleceğe taşıyor

Kepez Belediyesi, ilgisizlikten yok olma tehlikesi içerisinde olan Yörük göç kültürünün, ilçedeki son tanıkları olan 9 adet sarnıcı, çevre düzenlemesi ile geleceğe taşıyacak.
Kepez Belediyesi, koruma amaçlı hazırladığı çevre düzenlemesi projesi ile Osmanlı Devleti döneminde, Antalya’nın göç ve ticaret yolları üzerine inşa edilen sarnıçları koruma altına alıyor.

Antalya Yörükleri’nin, Yüzyıllar boyu,  kışlıklarına ve yazlıklarına göç ederken, su ihtiyaçlarını karşıladığı sarnıçlar, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan tarih sahnesinden silinme tehlikesi içerisindeydi. Tarihi su saklama yapıları, zamana ve doğaya karşı dirense de, insan elinin verdiği zarara karşı direnemedi. Deve katarlarının, yorgun ve susuz yolcuların hatıralarının saklandığı sarnıçlar, bazı sorumsuzlar tarafından tahrip edildi, çöplük haline getirildi.

Sarnıçlara çevre düzenleme projesi

Antalya kent merkezinden kuzeye doğru giden tarihi göç yolu üzerine inşa edilen su depolama yapıları, görevlerini tamamlamış olsalar da kültürel bir değer olarak gelecek nesle taşınması gerekiyordu.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, göç kültürünün, son tanıkları olan sarnıçların yok olmasına duyarsız kalmadı. Tütüncü’nün isteği ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı mimarlar,  yüzyıllar boyu, dağ başlarında, yol kenarlarında göç edenlerin su ihtiyacını karşılayan sarnıçlara yönelik çevre düzenlemesi projeleri hazırladı.

Koruma Kurulu’nun onayladığı projeler uygulanacak

ANTALYA Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de, bu projeleri onayladı. Koruma Kurulu’nun onayladığı projeler kapsamında ilçedeki tescilli 9 adet sarnıcın çevre düzenlemesi yapılacak.  Çevre düzenlemesinin yapılacağı sarnıçların isimleri ise şöyle: Akkuyu Sarnıcı, Meydan Kuyusu Sarnıcı, Hacı Mestan Sarnıcı, Çift Sarnıçlar, Kırdı Sarnıcı, Odabaşıoğlu Sarnıcı, Zeytinli Sarnıcı Havz-ı Kebir Sarnıcı ve Tek Sarnıç.
İlçedeki 9 tescilli sarnıcın çevre düzenleme projelerinde ana tema, sarnıçlarının etraflarının peyzajının düzenlenmesini ve bakımsızlık görüntüsünün ortadan kaldırılmasını içeriyor.

Neler yapılacak?

Düzenleme çerçevesinde sarnıç yapısına bir müdahale ya da bir onarım yapılmayacak. Düzenleme kapsamında sarnıçların çevresi temizlenecek, koruma sınırları içerisinde düzenleme gerçekleştirilecek. Etrafı çit ile çevrilecek olan sarnıçların çevre düzenlemesi yapılırken bulunduğu konum dikkate alınarak malzeme seçimi yapılacak.
Ana yolların orta refüjlerinde bulunan sarnıçların zemininde çim alanlar oluşturulurken,  merkeze daha uzak sarnıçların zeminin de ise hiçbir şekilde çamur hale gelmeyen tuvenan malzeme kullanılacak. Gece görselliği sağlamak ve güvenliği artırmak amacı ile sarnıçların çevreleri projektörler ile aydınlatılacak. Yine sarnıçlara, ahşaptan bilgilendirme levhaları konulacak.

Göç kültürü de canlandırılacak

Sarnıçların düzenleme alanında görsel bir şölen oluşturmak amacı ile peyzaj çalışması gerçekleştirilecek. Akkuyu Sarnıcı ve Hacı Mestan Sarnıcı’nda göç kültürünü yansıtan deve, Yörük çadırı, Yörük kadını figürleri kullanılacak.
Başkan Hakan Tütüncü de, göçerliğin yeni terk edildiği Kepez bölgesinde, göç kültüründen kalan birikimlerin, araç ve gereçlerin bakıma muhtaç durumda olmasından dolayı, sarnıçların çevre düzenlemesini yapma kararı aldıklarını söyledi.
Bu çalışmayla, sarnıçlarda göç kültürünü yeniden canlandırmak istediklerini belirten Tütüncü, “9 Adet sarnıç yapısının biçim, görünüş ve dokusuyla ilgili hiçbir müdahale yapılmayacak. Sarnıçların çevresinin peyzajının düzenlenmesi ile tarihi doku ve estetik açıdan en iyi görselliği sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Tarihine sahip çıkmayanlar geleceği tasarlayamaz

“Tarihi mirasına sahip çıkamayanlar, tarihlerini bilmeyenler, öğrenmeyenler, öğretmeyenler asla gelecek inşa edemezler, geleceği tasarlayamazlar” hatırlatmasını yapan Tütüncü, “Bir yandan tarihi mirasımıza sahip çıkmak, onları yaşatmak, bir yandan da kültürümüzü çocuklarımıza aktarmakla yükümlüyüz”