Hakan Tütüncü’nün gözünden ‘Mimar Sinan’

11 Nisan 2011, Pazartesi - 21:34
Hakan Tütüncü’nün gözünden ‘Mimar Sinan’
Mimarlar Odası (MO) Antalya Şubesi’nin düzenlediği ‘Koca Sinan’ konulu söyleşinin konuğu, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü oldu. Tütüncü, Mimar Sinan’ın  bilinmeyenlerini anlatırken, salonu dolduranlar ilgi ile dinledi.

Mimarlar Odası (MO) Antalya Şubesi’nin Mimar Sinan’ın ölümünün 422. yılı dolayısıyla düzenlediği söyleşinin konuğu Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü oldu. Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan, eserleriyle geçmişten günümüze dünyaca tanınan Mimar Sinan, ölümünün 422. yılında anıldı. Anma programına Başkan Hakan Tütüncü ‘Koca Sinan’ konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. MO Antalya Şubesi hizmet binası M. Özkurt Toplantı Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Antalyalılar büyük ilgi gösterdi. Söyleşiyi Kepez İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı M.Osman Aydın ve Başkan Tütüncü’nün eşi Dr. Ayşe Tütüncü de izledi.

İlk kez 1539 yılında Şehzade Mehmet Efendi’nin ölümü üzerine inşa ettiği camiyle mimarlık ünvanı kazanan Mimar Sinan’ın bir birinden değerli eserleriyle 16. yüz yıla ışık tuttuğunu dile getiren Başkan Tütüncü, özellikle Süleymaniye ve Selimiye Camiileri’nden anekdotlar aktararak Mimar Sinan’ın o dönemin ve hatta günümüzün en büyük mimarı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.  

Tütüncü, konuşmasında şu anekdotlara yer verdi. “ Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camisini inşa etmesi sonrasında emekli olduğunu ancak bir gün Hıristiyan mimarların bu camiyi incelemeye gelmesi ve Ayasofya’nın bu eserden daha etkileyici olduğunu ortaya koyması üzerine tekrar mesleğini ele alarak, Edirne’de Selimiye Camisini inşa etti.” Tütüncü, bu caminin ne denli bir mimarlık ve matematik bilgisiyle inşa edildiğini ise şu sözlerle ortaya koydu. “ Bundan birkaç yıl önce Japanyo’dan matematik ve mimarlık alanın da uzman en ünlü bilim adamlarından oluşan bir heyet Selimiye Camisini inceledi. Ancak altı ay sonunda caminin kubbesinin nasıl yerleştirildiğiyle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadılar. Bu durumu ise şu sözlerle açıkladılar. Eğer bu eseri tarih kaynaklarından Mimar Sinan’ın yaptığını bilmesek, tanrısal bir gücün bu yapıyı buraya diktiğine inanacağız. Çünkü bizlerin matematik bilgisine göre bu kubbenin bu denli durmasının mümkünü yok. Ancak biliyoruz ki bu eseri yapan Mimar Sinan. Ozaman bizler yıllardan bu yana uğraştığımız matematikte nerdeyiz?

Bunun gibi 40 çeşme eseriyle de İstanbul’un o dönemde yaşanan su sorununu çözen Mimar Sinan’ın Süleymaniye’de geliştirdiği bir sistemle is odası oluşturduğunu dile getiren Tütüncü, cami içinde yakılan mumlardan oluşan isin iz takibiyle kubbelerin arkasında ki bir odada biriktiğini ve bu yollada o dönemin en kaliteli mürekkebini elde ettiğini söyledi.  

Başkan Tütüncü, günümüzde böylesine büyük isimlere rastlamanın pek mümkün olmadığını belirterek, vizyon sahibi insanlar yetiştirmenin önemine değindi.
Düzenlenen söyleşinin sonunda Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı M.Osman Aydın, katılımından dolayı Başkan Tütüncü’ye plaket takdim etti. Söyleşi düzenlenen kokteyl ile sona erdi.