Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi

1 Şubat 2017, Çarşamba - 11:45
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Konyaaltılı işadamlarının konuğu olan Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, ilçesinde 8 yılda gerçekleşen gelişim serüvenini yarım saatte özetledi.
 
Çok hızlı bir değişim geçiren Kepez’deki gelişimin nasıl gerçekleştiğini merak eden Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KONYSİAD) konuğu olan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, ilçesindeki 8 yıllık modernleşme serüvenini yarım saatte anlattı.

KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu’nun Tütüncü ve ekibine övgü dolu açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, işadamları merak ettiklerini ve önerilerini Başkan Tütüncü’ye iletti. Toplantı sonunda KONYSİAD Kurucu Başkanı İlhami Kaplan ile Kurucu Başkan Yardımcısı Emin Altıner, günün anısına Tütüncü’ye bir teşekkür plaketi verdi.
 
Fark edilir bir başkan
 
Gazetecilerin de davetli olduğu toplantıda açılış konuşmasını yapan başkan Terzioğlu, Kepez’in geçmişte sadece göç edenlerin yeri olarak bilinirken, günümüzde örnek olacak bir yaşam merkezi haline geldiğini söyledi. Fark edilir bir başkan olan Tütüncü’nün yaşanabilir bir şehir oluşturma hedefiyle yola çıktığını özetleyen Terzioğlu, zor olanı başarmanın ayrı bir gurur olduğunu söyledi.
 
Antalya’nın 3’te 1’ini Kepez oluşturuyor
 
İlçesinin nüfusunun resmi kayıtlara göre 520 bin, numarataj kayıtlarına göre de 550- 600 bin kişiden oluştuğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Tütüncü, bu rakamın da Antalya merkezi nüfusunun 3’te 1’i olduğunu söyledi. Göreve geldiklerinde nüfus, yıllardır halı altına süpürülmüş imar sorunları, eğitim, spor, sosyal ve kültürel alanlarda eksikliğini gördüklerini belirten Tütüncü, borçla devraldıkları belediye olarak tüm eksiklileri eş zamanlı olarak gidermeye çalıştıklarının altını çizdi.
 
Kepez’in başarısı Antalya markasına yarar
 
Hem şehircilik, hem kültürel anlamda yapılan çalışmaların başarıyla neticelenmesiyle Antalya markasına katkı koyulacağını öngördüklerini belirten Tütüncü, başarısız olunmasıyla da Antalya genelinde birçok huzursuzluğa davetiye çıkaracak durumla karşı karşıya kalınacağı sorumluluğuyla kolları sıvadıklarını anlattı.
 
Gecekondu feryadı yaşanmadı
 
Çarpık kentleşmenin önünü almak adına kentsel dönüşümleri yaparken referandumlarla, halkın onayıyla yol aldıklarının altını çizen Tütüncü, 20 binin üzerinde gecekonduyu yıkarken gazetelerde bununla ilgili kavga- gürültü haberlerinin çıkmadığını anlattı. Kentsel dönüşümleri belediye eliyle değil, hak sahiplerinin kendileri tarafından gerçekleştirilmesini uygun gördüklerini ifade eden Tütüncü, “Devletin birinci vazifesi, vatandaşına şefkat göstermektir. Türkiye Cumhuriyeti kavramında, devlet şefkati kavramı vardır. Vatandaşların devletin sıcak yüzünü görecekleri yer olan belediyemizde vatandaşı ile arasında gönül bağı kurmuş bir idare olmayı tercih ettik. Bu kısmı da çok önemsiyoruz.” dedi.
 
Halk katılımı olmazsa başarı olmaz
 
Şehirlerdeki dönüşümleri yaparken halkın demokratik katılımına da imkan tanıdıklarını vurgulayan Tütüncü, değişim ve dönüşümün yukardan aşağıya gitmesiyle, halkın benimsemediği hiç bir işin başarıya ulaşmadığını söyledi. Ağızla kuş tutmanın zor olduğunu, tutulursa da insanların buna inanmamasıyla eleştiriler geleceğinin dile getiren Tütüncü, düşünceleri halk ile paylaşmak, demokratik katılım sağlamak gerektiğini söyledi.
 
Halkla iletişim çok önemli
 
Karar vericilerin seçimlerin dışında da halk olduğunu anlatmak, bunu benimsenmesini sağlamak açısından önemli bulduklarını belirten Tütüncü, “Çok sancılı bir süreçten sonra iletişim süreci çok önemlidir. Fikir harmanlaması ile yol alınması son derce sevindirici ve örnektir. Her şehrin belli noktalarında mülkiyeti, nizami tartışılan araziler bulunmakta. Bizimki gibi bir yöntemin sergilendiği aşikar değil.” diye konuştu.
 
2 milyon 700 bin metre yeşil alan
 
Şehirleşme projelerinde yeşil alanları korumayı ve yeni aktif yeşil alanlar kazandırmayı öncelediklerini de anlatan Tütüncü, son 8 yılda ilçeye yeni 2 milyon 700 bin metre,2 aktif yeşil alan kazandırıldığını açıkladı. Bunun da ilçedeki kişi başına düşen yeşil alan miktarının 5-6 metrekareye ulaşmasını sağladığını anlatan Tütüncü, bunun inanılmaz bir başarı olduğunu söyledi.
 
Masa Dağı Kaleiçi gibi olacak
 
Yeni şehirleşme yapılırken yeşil alanlara dokunulmayan projelerden bir örneği olarak da Masa Dağı’nı gösteren Tütüncü, buradaki değişim sürecini şu sözlerle özetledi; “Site tarzı yapılaşma olsun istedik. Referanduma sunduk ve yüzde 75 kabul gördü. 4 katlı eski Antalya evlerini andıran tek tip projeler yapacağız. Bu bölgedeki mahallelerde değişim olacak yapılaşmalar bizim onayımızı hak edecek şekilde olacak. Vatandaşlar inşaata başlayacak. Bundan 3- 4 sene sonra o binaların yerine Kaleiçi mimarisinde bir tepelik olacak.”
 
Çocuklar spor altyapısına kazandırılıyor
 
Konuşmasının ardından işadamlarında soru sormasını isteyen Tütüncü’ye ilk yöneltilen konulardan birisi de Kepez Belediyespor Kulübü’nün ses getiren öğrencilere yönelik sporsal faaliyetler oldu. Kepez’deki 100 binden fazla ilköğretim ve lise öğrencisi olduğunu açıklayan Tütüncü, özellikle 1980’den sonra hızla buraya yerleşen yarı aç- yarı tok ailelerin çocuklarını spor altyapısına kazandırmak üzere bir spor politikası güttüklerini söyledi.
 
Kepez’de 7 bin çocuk spor yapıyor
 
Türk sporuna yetenekler kazandırırken sporun birleştiriciliğiyle iyi bireyler yetiştirmeyi amaç edindiklerini belirten Tütüncü, belediyesinin spora olan bakışını şu sözlerle anlatı; “Baktık ki belediyemizde şehrin imkanları ölçüsüzce dağıtılıyor, bir üst yapı getirmiyor. Belediyenin işi spor kulübü çalıştırmak mı, kentin imkanlarını uygun projelerle halka dağıtmak mı? Belediyenin vazifesi profesyonel liglerde takımlar çalıştırmak yerine halka spor yaptırmak. Şu anda 7 binden fazla çocuğa spor yaptırıyoruz. Yetenek taramalarımızda 40 bin öğrenci gözden geçiriliyor. Bu yıl çok talep geldi. Güreş ile ilgili bir çalışma da yapıyoruz. Bu yıl 603 çocuğu yetenekli futbolcu olarak tespit ettik. 1, 2, 3 ve 4. sınıflar uzman antrenörler eşliğinde futbol çalışıyor. Ulaşımlarından spor malzemelerine kadar destekliyoruz. Türkiye’de futbol ile tanışma yaşı 10-11 diyorlar. Dünyada 3- 5 yaş aralığında oluyor.  Bu projemiz TFF tarafından örnek proje olarak gösterildi. Her yerde anlatılıyor, herkesin mutlu olduğu bir organizasyon.”
 
Batı Çevre Yolu’nu Başbakan açacak
 
Batı Çevre yolunun ne durumda olduğuyla ilgili soruyu da yanıtlayan Tütüncü, yolun açıldığını ve şu anda aydınlatma elemanlarının takıldığını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın 12 Şubat’ta planlanan Antalya ziyaretinde resmi açılışını yapmayı hedeflediklerini belirten Tütüncü, böylece Antalya trafiğinin büyük ölçüde rahatlayacağını söyledi.
 
Düden Havzası EXPO’yu katlayacak
 

Düden Şelalesi ve havzasının modernleştirilmesi gerektiğiyle ilgili bir öneri üzerine de konuşan Tütüncü, Antalya olarak Düden’i iyi bir şekilde kullanamadıkları söyledi. İlçesinde olmasına rağmen yönetiminin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu hatırlatan Tütüncü, şöyle konuştu; “Düden’i iyi bir şekilde kullanamamamızı ciddi bir ayıp olarak görüyoruz. Bugün ki tasarım, 1970’li yıllardan itibaren hiç değişmemiş. Bu tespiti yaptık Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel’e ilettik. Bunu uzun zamandır görüşüyorduk. Türel burasıyla ilgili güzel bir proje yaptırdı ama önceki döneminde el atamadı. 2017 içinde o projenin başlayacağını düşünüyorum. Oranın etrafını düzenleyeceğiz. Düden havzasında 1996 yılından bu yana devam eden mülkiyet sorunu var. Gecekonduların içindeki insanlar da tapularına kavuşmayı istiyor. Meclisimizden çok önemli bir karar aldık. Sorununu tahliyesini yapacağız ve burada büyük bir yeşillendirme olacak. Düden havzası EXPO alanının iki katı olacak.” 
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi
Tütüncü 8 yıllık serüvenini yarım saatte özetledi