Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor

24 Aralık 2015, Perşembe - 10:15
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dün, ihalesiz şekilde bir şirkete verilmek istenen Dokuma’da şimdi devrim rüzgârı esiyor. Yeniden halka açılan Dokuma’nın yollarında ilk milli otomobil “devrim” dolaşıyor.

Türk Dil Kurumu, devrim kelimesinin anlamını, “ Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik.” olarak açıklıyor.

488 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Dokuma Fabrikası, 2005’te dönemin belediye başkanı tarafından ihale yapılmadan bir şirkete verilmek istenmişti.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şirkete verilmek istenen Dokuma’yı, halkın kullanımına açarak, kent adına önemli bir devrimi gerçekleştirdi.

Devrim, Dokuma’da

Dokuma Fabrikası’nın temeli, 5 Ocak 1956’da Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından atıldı. Antalya milletvekili Burhanettin Onat’ın çabaları, izinleri ve proje hazırlığı ile makine ithalatı tamamlanabildi ve fabrika 1 Ekim 1961’de üretime başladı.
Devrim ise Türkiye\'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil.  1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel\'in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası\'nda 129 günde üretildi.
Başkan Hakan Tütüncü, 1961\'de ülke sanayisinin hafızında yer edinen Dokuma Fabrikası\'nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya\'da buluşturdu
Tütüncü, Türk sanayisindeki bu müthiş başarı hikayesini, çocuklara anlatabilmek için Devrim’in prototipini yaptırdı. 

İstiklal’in tramvayı da var

Devrim’in prototipi de Dokuma Fabrikası’nın ambarlarında, güzel sanatlar alanındaki akademisyenler tarafından üretildi. Yapımı tamamlanan Devrim, sergilenmeye hazır.
Dokuma’daki Devrim’in ilk test sürüşünü de Başkan Hakan Tütüncü yaptı.
Devrim, fabrikanın nizamiye kısmındaki bahçesinde, ziyaretçilerle buluşacak. Yine burada İstanbul İstiklal Caddesi’nin simgesi haline gelen ve belediyenin atölyelerinde üretilen nostaljik tramvay da sergileniyor.

Dokuma’da nostaljik otomobil koleksiyonu

Başkan Hakan Tütüncü, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dokuma\'nın içerisinde alanı özel kılacak çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesi de Türkiye\'nin sanayileşme serüvenini anlatan çeşitli objelerdir.  Devrim otomobilinin, Dokuma\'da sergilenecek olması çok önemli bir kazanımdır.  Atölyemizde üretimini yaptığımız İstiklal Caddesi\'nin sembolü olan tramvayın vagonunu da Dokuma\'da sergiliyoruz.  Şehrimizin yakın geçmişine iz bırakmış çok çeşitli otomobillerin yer aldığı klasik araçlar koleksiyonumuz var.  Antalyalılar, Dokuma\'yı ziyaret ettiklerinde bu nostaljik otomobilleri de görebilecekler”

Devrim’in hikayesi

İki tane üretilen Devrim otomobilleri, 29 Ekim 1961\'de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Paşa\' ya sunuldu.  Ancak, Paşa\'nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durdu. Bu nedenle proje başarısız kabul edildi ve rafa kaldırıldı.
 
 
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor
Dokuma’da devrim rüzgarı esiyor