KBT’den 3 yeni oyun

26 Ağustos 2013, Pazartesi - 18:28
KBT’den 3 yeni oyun


Kepez Belediyesi Tiyatrosu (KBT), yeni sezonda “Kendi Gök Kubbemiz, Bekçi Murtaza ve Deli Dumrul” adlı üç yeni oyunu sahneleyecek. Yeni sezonda Aspendos Güzeli ve Nasrettin Hoca Barışa Maya oyunları da seyirci ile buluşacak.

Geçtiğimiz sezon, yaklaşık 60 bin sanatseverin izlediği 5 ayrı oyunu sahneleyen KBT, 2013-2014 dönemine de iddialı hazırlanıyor. Erdem Bayazıt Kültür Merkezi (EBKM)’nin hizmete girmesiyle profesyonel bir çalışma ortamına kavuşan KBT, yeni sezonda 5 ayrı oyunla seyirci karşısına çıkacak.

Oyuncu ve yönetmen olarak uzun yıllar tiyatroya hizmet veren Abdullah Sürekli’nin Genel Sanat Yönetmenliği’ni yaptığı KBT, yeni sezonda üç yeni oyun sahneleyecek.



Yeni sezon hazırlıkları başladı

KBT’nin açtığı kurslarda yetişen oyuncular ile deneyimli oyuncuların harmanlandığı kadro, bu sezon; Kendi Gök Kubbemiz, Bekçi Murtaza ve Deli Dumrul adlı oyunları seyirci ile buluşturacak. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Aspendos Güzeli ve Nasrettin Hoca Barışa Maya oyunları yeni sezonda sahnede olacak. KBT, Kendi Gök Kubbemiz ve Bekçi Murtaza oyunlarının provalarına EBKM’de başladı.

Kepez’de 60 bin tiyatro seyircisi

Oyunlar, sezonun açılacağı Ekim ayından itibaren sahnelenmeye başlanılacak. Geçtiğimiz sezon 5 ayrı oyunu 121 kez sahneleyen ve 60 bin seyirciye ulaşan KBT,   2013-2014 döneminde ise 5 ayrı oyunu 95 kez sahneleyerek, 60 bine yakın seyirciye izlettirmeyi amaçlıyor.

Kendi Gök Kubbemiz

Sönmez Atasoy’un yazdığı  “Kendi Gök Kubbemiz” Yahya Kemal Beyatlı’lıyı konu alan tek kişilik bir oyun. Abdullah Sürekli’nin oynadığı ve yönettiği “Kendi Gök Kubbemiz” Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı ve şiirleriyle örülü bir dönem öyküsü. Osmanlı-Cumhuriyet dönemleri, milletvekili ve büyükelçilik yılları, Paris-Madrid yılları, orada yaşayan Türkler, dönem şairleriyle ilişkiler, atışmalar ile çocukluktan, aile ilişkilerinden, okul yıllarından başlayan bu örgü sahnede günümüz ile o yıllar arasında geçiş göstermektedir.

Bekçi Murtaza 

 Bekçi Murtaza ise Orhan Kemal’in kaleme aldığı, komedi türündeki bir başyapıt.
1940’lı yıllarda savaş sonrası göç almaya başlayan Adana’nın gecekondu mahallesi, Alasonya’dan gelen Bekçi Murtaza ve ailesini ağırlamaktadır.
“Vazife her şeyden üstünse, alınmışsa sıkı kurs, görülmüşse amirlerden disiplin ve terbiye, sadece vazifenin üstünlüğü varsa, işte orada Murtaza’nın neşeli başlayıp trajediyle biten öyküsü hayat bulur”…

Orhan Kemal, Bekçi Murtaza adlı oyunuyla, toplumsal yaşamın ikilemlerini, acımasızlıklarını, küçük ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor. Oyun 1940 larda geçer. Büyük kentler, sınıflar, küçük dünyalar, avarelikler, politika, aşk, hırs, onur, riya, ihanet, fabrikalar, işçiler...

KBT, Türk mitolojisinin en önemli kahramanlardan biri olan Deli Dumrul’un hikayelerinden oluşan bir oyunu da çocuklar için sahneleyecek.