AKMEK’ten “Kan” hastalıkları semineri

21 Şubat 2013, Perşembe - 04:31
AKMEK’ten “Kan” hastalıkları semineri

Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK), ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan kan hastalıkları konusunda bilgilendirme semineri düzenledi.

Her ay alanında uzman kişilerin katılımıyla kursiyerlerine yönelik seminerler düzenleyen Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK ), bu kez de “Kan, Genetik, Talasemi ve Anemi” hastalıkları konusunda Sakarya Kurs Merkezi’nde bilgilendirme semineri düzenledi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı ve Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Duran Canatan, “Kan, Genetik, Talasemi ve Anemi” hastalıkları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Talasemi kalıtsal

Katılımcıların büyük bir bölümünü oluşturan ev hanımlarına, kan hastalıkları hakkında bilgiler veren Duran Canatan, talaseminin kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığı olduğunu söyledi. Canatan, "Anne ve babalardan çocuklara geçebilir. Talasemili bir hasta, solgun, halsiz ve iştahsız olur." dedi.

Talasemi (Akdeniz Anemisi) gibi kalıtsal hastalıklarda en etkili yöntemin, hasta çocuk doğumunu önlemek olduğunu belirten Prof. Canatan, "Bunun için toplum eğitilmeli, taşıyıcıların taraması, genetik tanışma ve doğum öncesi tanı gibi yöntemler çok önemlidir. Doğum öncesi tanı, bebek doğmadan hastalığının olup olmadığını öğrenmek için yapılan testtir. Gebeliğin 8-22 haftaları arasında değişik yöntemlerle alınan örnekte, DNA incelemesi yapılır. Eğer bebek sağlıklı ise gebelik normal olarak sürer. Eğer bebek hasta ise anne-baba onayı ile bebek alınır." şeklinde konuştu.

Dünyada 240 milyon talasemi taşıyıcısı var

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Duran Canatan, Dünya Sağlık Örgütü`nün yayınlarına göre dünyada talasemi ve anormal hemaglobin taşıyıcılık oranının yüzde 4.5 olduğunu ifade ederek, "Bu demek oluyor ki, 240 milyon kişi talasemi taşıyıcısı durumunda. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi hasta çocuk doğurmakta." dedi.

Antalya`da durum daha ciddi

Duran Canatan, Türkiye ve Antalya`daki Talasemi hastalarının sayısı hakkında da açıklamalar yaparak "Türkiye`de Talasemi taşıyıcı sayısı 1 milyon 300 bin kişi. Yüzde olarak 2.1 civarında. Antalya`da durum çok daha ciddi boyutta. Taşıyıcılık yüzde 12 oranında. Yani 200 bin civarında taşıyıcı ve 500 hasta çocuk var. Antalya ve civarında henüz çocuk sahibi olmamış yeni evliler, evlilik öncesi çiftler, üniversite ve lise öğrencileri başta olmak üzere tüm toplum, taşıyıcı yönünden taranmalıdır." şeklinde konuştu.