Eğitimde müthiş bir başarı hikayesi

18 Ocak 2013, Cuma - 07:37
Eğitimde müthiş bir başarı hikayesi

Kepez Belediyesi’nin Gönül Sohbetleri’nde konuşan eğitimci Selahattin Çiçek, karpuz satmak için geldiği Antalya`ya, önce AKEV Koleji Eğitim Kurumları`nı sonrada Antalya Üniversitesi’ni kazandırdığını söyledi.

Kepez Belediyesi`nin, edebiyat ve müzik eşliğinde kanaat önderlerinin deneyimlerini paylaştığı Gönül Sohbetleri`nin konuğu Antalya Kültür Eğitim Vakfı (AKEV) Genel Müdürü Selahattin Çiçek oldu.

Kent Ormanı`ndaki Kanuni Sultan Süleyman Otağı`ndaki sohbet meclisinde, aynı zamanda Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Selahattin Çiçek, anaokulu, ilk ve orta ile liseden oluşan AKEV Koleji Eğitim Kurumları`nın ve üniversitenin kuruluş hikâyesini anlattı ve eğitimle ilgili tecrübelerini paylaştı.

Sohbet meclisinin açılış konuşmasını yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, modern şehirlerde kentin ileri gelenlerinin, bir araya geldiği meclislerin olduğunu hatırlatarak, “O meclislerde sadece sohbet edilirdi. Bu gelenek günümüz Antalya’sında kayboldu. Biz bu geleneği tekrar canlandıralım diye, geçtiğimiz yıl gönül sohbetlerini başlattık.” dedi.

Kepez Antalya demek

Antalya merkezdeki nüfusun üçte birinin Kepez’de yaşadığına işaret eden Tütüncü, “Kepez de iyi şeyler olursa Antalya da da iyi şeyler olur; Kepez de bir takım olumsuzluklar meydana gelirse Antalya`da bundan ciddi manada etkilenir. Sivrisineklerle uğraşmaktansa, bataklığı kurutmanın yerinde ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Toplumun geleceğine yön verecek ana unsur çocuklar ve gençlerdir. Bu kesimi güçlü bir şekilde geleceğe taşımanın yolu da eğimden geçer. Gazetelerin 3. sayfa haberlerine baktığımızda toplumsal dokumuzun iyi bir istikamete gitmediğini görüyoruz. Böylesi bir ortamda akıl sahiplerinin yapabileceği iş, eğitime ve insana yatırım yapmaktır.” diye konuştu.

“İyi bir karpuzcu Selahattin`dim”

Daha sonra söz alan AKEV Genel Müdürü Selahattin Çiçek, Ankara’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra geldiği Antalya’da, devlet kurumunda sekreter kapısında beklememek, bürokratik işlerle uğraşmamak için, öğretmenlik mesleği yerine karpuz satmayı tercih ettiğini söyledi.

“1980’lerde Şarampol`de, Güllük`te iyi bir karpuzcu Selahattin`dim.” diyen Çiçek, yeniden eğitim hayatına nasıl döndüğünü ise şöyle anlattı: “Antalya`daki ilk özel okul olan Özel Antalya ilkokulu kurucusu olan rahmetli Saime Bor, her gün tezgâhımdan karpuz satın alıyor ve beni okulunda çalışmaya davet ediyordu. Israrlarına daha fazla dayanamadım ve öğretmenlik mesleğime Özel Antalya İlkokulu’nda yeniden başladım.”

Ayrık otunun olduğu yerde güller yetiştirdik

AKEV Koleji’nin temelini,1987’de Kültür Mahallesi’ne attıklarını kaydeden Selahattin Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Saime Bor ile Özel Antalya İlkokulu’nu vakıf çatısı altında yeniden yapılanması ve geçmesini kararlaştırdık. Antalya Eğitim Kültür Vakfı’nı kurduk.
1987’de de bir torba çimento, bir el arabası tuğla ile okulun inşaatını başlattık. Su bile yoktu. Çok uzak mesafeden arıklarla su getirmiştik. Eğitimdeki hayalimizi gerçekleştirmek için bütün zorlukları yendik ve ayrık otunun olduğu yerde, kırmızı güller yetiştirmeyi başardık. Anaokulu, ilköğretim okulu, Anadolu Lisesi’nden oluşan AKEV, bugüne kadar 5 bin öğrencinin mezun olduğu, 160 çalışanı ve 1800 öğrenci kapasitesi olan bir eğitim kurumu haline geldi.”

Deli dediler ama ikinci üniversiteyi Antalya’ya kazandırdım

Antalya’ya ikinci bir üniversite kazandırma hayalini de gerçekleştirdiğine değinen Çiçek, Antalya ya mutlaka bir vakıf üniversitesi kurulmalı dediğim zaman, destek istediğim kişilerden, bu adam deli cevabını alıyorduk. 2008’de Serik İlçesi Kadriye beldesinde 110 dönümlük arazide Antalya Üniversitesi’nin temelini attık. 50 milyon liranın üzerindeki yatırımla fakülte binaları ve sosyal tesislerin yapımını tamamladık. Eğitime başlayabilmek için YÖK’den izin bekliyoruz. Halkımızın desteği ile bu üniversiteyi Antalya`ya kazandıracağız” ifadesini kullandı.

Biz öğretim Kepez eğitim yapıyor

Günümüzde yönetenler ile halk arasında bürokrasi engelinin kalktığına işaret eden Çiçek, bu tezini de “Eskiden, belediye başkanın yanında oturmak, onunla çay içmek mümkün müydü? Şimdi Kepez Belediye Başkanımızla yan yana çay içiyoruz, sohbet ediyoruz.” sözleriyle dile getirdi. Selahattin Çiçek, güzel insan, becerikli, zeki ve adam gibi adam sözleriyle övdüğü Başkan Tütüncü’nün eğitime müthiş bir destek verdiğini ifade ederek, “Biz öğretim yapıyoruz, Kepez Belediyesi ise çocuklara ve gençlere eğitim hizmeti veriyor.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

Yeni yılın ilk Gönül Sohbetleri, Başkan Tütüncü’nün, Sezai Karakoç’un “Köşe” ve Nurullah Genç’in “Gülnare” şiirlerini okumasıyla sona erdi. Tütüncü, katılımından ve Antalya eğitimine verdiği desteklerden dolayı Selahattin Çiçek’e teşekkür etti. Solistliğini Gülşen Çetinköprülü’nün yaptığı, udda Burak Bilginturan, kanunda Ömür Bölten’in olduğu icra heyeti de seslendirdikleri eserlerle sohbet meclisine renk kattı.