Kepez`den Yörük kültürüne göç hizmeti

29 Nisan 2012, Pazar - 22:48
Kepez`den Yörük kültürüne göç hizmeti

Kepez Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği, temsili göç etkinliği ile yerleşik hayata geçen Yörüklerin, yayla göçü özlemini giderdi.

Yörük kültürünü yaşatmak amacıyla Kepez Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği, Varsak bölgesinde tarihi göç yolunda bulunan iki sarnıcın arasında temsili olarak geleneksel yayla göçü düzenledi.

Yörüklerin, yüzyıllar boyunca Toroslara  mayıs ayında yaptığı yayla göçü, temsili olarak canlandırıldı. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yörük göçü, Kepez Belediyesi`nin çevre düzenlemesini yaptığı Akkuyu ve Hacı Mestan Sarnıcı arasındaki tarihi göç yolu güzergahında yapıldı. Deve katarları, koyun- keçi sürüleri, kıl çadırları ve geleneksel kıyafetler içerisindeki Yörüklerin yer aldığı göç şöleniyle, Varsak obasından Toroslar`a yapılan tarihi göç yeniden hayat buldu.

Göç şölenine; Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ve Türkiye`nin değişik bölgelerinden gelen yüzlerce Yörük katıldı. Siyah kasket ve poşu takan Özyiğit ve Tütüncü, Akkuyu Sarnıcı`nın yanında kurulan çadırda Yörüklerle sohbet etti. Tütüncü, Akkuyu Sarnıcı`nda yaptıkları çevre düzenlemesi çalışmasıyla ilgili olarak Kaymakam Özyiğit e bilgi verdi.

Yörüklerin, söktükleri çadırlardaki eşyalarını, toplayıp deve katarlarına yüklemesi ve yapılan duanın ardından tarihi göç başladı. Protokol ve bine yakın Yörük ün, at, koyun, keçi, deve ile birlikte gerçekleştirdiği temsili göç yürüyüşü, eski Varsak Belediye binası karşısındaki Hacı Mestan Sarnıcı`nda sona erdi. Burada çadırda dinlenen protokol üyelerine ayran ve gözleme ikram edilmesinden sonraYörük geleneklerine uygun şekilde düğün merasimi yapıldı. Kız istemenin  ardından sarnıcın yanındaki kız evi çadırından alınan gelin, at üzerinde damat evinin olduğu çadıra getirildi.

Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit de etkinlikte yaptığı konuşmada, göçü; yaylaya, serinliğe ve mutluluğa doğru yürüyüş olarak tanımladı. Türk,Yörük ve Türkmen kültürünün ev üzerine inşa edildiğinin altını çizen Özyiğit, "Çadır bizim için kutsaldır. Türk aile yapısının temeli evdir, yuvadır." dedi. 

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de gelecek kuşakların kendi medeniyetlerinin özü olan Yörük-Türkmen kültürünü bilmeleri amacıyla göç etkinliğinin ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Göç etkinliğini önemsediklerine değinen Başkan Tütüncü, "Anadolu Türklüğünün özünü Yörüklük oluşturmaktadır. Orta Asya dan Anadolu ya kadar olan yürüyüşümüzde Yörük ve Türkmen kültürünü, yörük obaları vasıtasıyla dünyanın değişik coğrafyalarına anlattık. Kendi kültüründen, medeniyetinden uzaklaşan bir nesil yetişiyor! Çocuklarımıza, bizden sonraki kuşaklara Yörük- Türkmen kültürünün anlatıldığı, geleneklerimizin yaşatıldığı buluşmalara, festivallere ihtiyacımız var." diye konuştu.

Yörük kültürünün yaşatılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Tütüncü, Barış Mahallesi nde, yıllarca yapılamayan Yörük Kültür Parkı nın inşasını tamamladıklarının müjdesini verdi. Tütüncü, önümüzdeki günlerde Antalya Yörükler Derneği`ne tahis edecekleri park ile Yörüklerin güzel bir  kültürel tesise kavuşacağını kaydetti. 

Yörüklerin, yaylaklarına ve kışlıklarına göç ederken  su ihtiyaçlarını karşıladığı ve Anadolu  Selçuklular ve Osman Devleti döneminde inşa edilen ilçedeki 9 adet sarnıçta çevre düzenlemesi çalışması başlattıklarını anımsanan BaşkanTütüncü, "Bu sarnıçların hali içler acısıydı. Atalarımız bu sarnıçları, bu göç yollarını kullanan Yörükler-Türkmenler su içsinler, hayvanların su ihtiyaçlarını karşılasınlar diye yapmışlardı. İnancımıza göre en büyük hizmet, hayat kaynağı su ile insanları buluşturmaktır. İşte ecdadın torunları olarak, onlara hürmetimizin bir nişanesi olarak bu sarnıçları; onaralım, temizleyelim ve günyüzüne çıkarım istedik. Bu amaçlada sarnıçlarda çevre düzenlemesi çalışması başlattık."

Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, uluslararası bir kimlik kazanan Altın Portakal gibi, bu yıl birincisi düzenledikleri  temsili Yörük göçünü, Türkiye deki tüm Yörüklerin katılacağı bir festivale dönüştürmek istediklerini sözlerine ekledi. 

Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman da Türkistan steplerinden  Anadolu ya, Avrupa ya ve dünyanın değişik yerlerine, atlarıyla, keçileriyle, koyunlarıyla göç ederek  dünya coğrafyasını İslamla, Türklükle ilmik ilmik dokuyan milletin evlatlarının, Varsak ta geleneksel yürüyüşü sürdürdüğüne işaret etti. Duman, Başkan Tütüncü ye, sarnıç ve Yörük kültür parkı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.  Göç Başkanı Hasan Tez de Yörüklerin yayla göçü kültürünü ve yaylaya göç ederken hangi hazırlıkları yaptıklarını anlattı.

Yörüklerin, yerleşik hayata geçmesinin ardından kaybolmaya yüz tutan yayla göçünün canlandırıldığı şölen, Halk Ozanı Kerimoğlu İsmail’in Yörük türkülerini seslendirdiği konser ile sona erdi.






Benzer Haberler