Kültür ve sanat şehri Kepez

30 Ekim 2015, Cuma - 11:30
Kültür ve sanat şehri Kepez
Başkan Hakan Tütüncü, 2009’da göreve geldiğinde, Büyükşehir’in semt evinden başka ilçede kültürel, sanatsal ve akademik etkinliklerin yapılacağı salon yoktu.  2015’te ise ilçede etkinliklerin düzenlenebileceği 9’u kapalı, 6’sı açık tam 15 tesis var.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün ilçede gerçekleştirdiği değişim devrimi, kültür, sanat, spor ve eğitim alanındaki etkinlikler ile bu etkinliklerin yapılacağı tesislerde de hissedildi. Nüfusu ile 52 ilden büyük bir şehir olan Kepez’de 2009’da, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin semt evi dışında etkinlik yapılabilecek başka bir salon yoktu. Belediye, tiyatro başta olmak üzere birçok kültürel ve sanatsal etkinliğini ilçe sınırları dışındaki salonlarda yapmak zorunda kalıyordu.  Okullar ise mezuniyet törenlerini ve diğer etkinliklerini okul bahçelerinde yapıyorlardı.

İlk kültür merkezi

Divan Edebiyatı’na özel bir ilgisi olan Başkanı Hakan Tütüncü, “Bir şehrin duvarları kültür ve sanatla örülmeli” vizyonuyla hareket ederek, Kepez’in kültür ve sanat açlığını giderecek tesisleri ilçeye kazandırdı.
 Kepez’in ilk kültür merkezi sıfatıyla Erdem Bayazıt Kültür Merkezi, 2012’de hizmete girdi. Sakarya Bulvarı’nda yapılan merkez, her ay 100’den fazla ayrı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Salonda, kültürden sanata, konserden mezuniyet törenlerine, akademik etkinliklerden, konferanslara kadar birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.
Kepez Belediyesi, ilçenin ilk kültür merkezini, etkinlik yapmak isteyenlere ücretsiz olarak tahsis ediyor.
Kültür ve sanatta marka haline gelen tesis, geçtiğimiz sezonda 160 bin kişiyi ağırladı.

İlk kongre ve 2. açık hava tiyatrosu

Tütüncü, kültür merkezinden sonra Kepez’in ilk, Antalya’nın en büyük kongre ve sergi merkezini de inşa etti. Tesisteki 2 bin kişilik çok amaçlı salon, 300 koltuklu ve 150 koltuklu salonlar da kültürün ve sanatın hizmetinde olacak.
Antalya’nın 2. açık hava tiyatrosunu yapmak da Tütüncü’ye nasip oldu. Kent Ormanı Meşe Kapısı’na yapılan 3 bin koltuk kapasiteli Arif Nihat Asya Açık Hava Tiyatrosu, sıcak yaz aylarında serin bir ortamda sanatsal etkinlik izleme imkanı sunuyor.
Başkan Hakan Tütüncü, Varsak’taki belediye ait eskiyen düğün salonu binasını da yenileyerek butik kültür merkezi haline getirdi.
Erdem Bayazıt Kültür Merkezi\'nin yanında oluşturulan 10 bin m2\'lik meydanda, Fatih Sultan Mehmet Parkı’ndaki çadır tarzı alanlarda, Kent Ormanı ve Meşe Kapısı’nda kermes, piknik gibi birçok etkinlik ücretsiz olarak yapılabiliyor.

Herkese hitap eden bir Kepez hayali

Kültür ve sanatta Kepez’i bambaşka günlere getirdiklerine işaret eden Başkan Hakan Tütüncü,  “Göreve geldiğimde hiç kültür merkezinin olmadığı Kepez’de, şimdi 15 ayrı tesiste 100’ün üzerinde etkinlik yapılıyor.” açıklamasını yaptı. Tütüncü, “Her kesimin şehircilik, kültür ve sanat adına ne arıyorsa bulabileceği; ne ifade etmek istiyorsa ifade edebileceği bir Kepez hayalimiz var.” dedi.
 
Başkan Hakan Tütüncü döneminde yapılan tesisler:

MİMAR SİNAN KONGRE VE SERGİ MERKEZİ

Mimar Sinan’ın ismini verdiğimiz dev tesisi, şehrin ortak aklıyla Antalya’ya kazandırdık. Eser için Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile ulusal proje yarışması düzenledik.
49 projenin katıldığı yarışmada birinci olan eser kapsamında tesis inşa edildi.  Yeşiltepe Mahallesi’nde, Pil Fabrikası’ın karşısında bulunan eski ORÜS (Orman Ürünleri Sanayi) arazisindeki 19 bin 73 metrekarelik belediye hizmet alanına yapılan tesis, 29 bin m2 inşaat alanıyla da Antalya’nın en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Projenin maliyeti ise yaklaşık 40 milyon lira. Bu maliyette belediye bütçesinden karşılandı. Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nde; fuarların, kongrelerin ve toplantıların yapılacağı, değişik kapasitelere bölünebilecek 2000 kişilik çok amaçlı salon ile 500 kişilik küçük salon,  restoran, 300 kişilik nikâh salonu, fuaye, seyir balkonu ve 81 araçlık oto park bulunuyor.

ERDEM BEYAZIT KÜLTÜR MERKEZİ

512 kişilik Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’ni, Yeni Emek Mahallesi Sakarya Bulvarı’na inşa ettik.
Meydan düzenlemesi, su havuzu, otopark, yeşil alan ve dinlenme alanlarıyla birlikte 20 dönüm alandan oluşan kültür merkezinde; 512 kişilik büyük salon, 265 m2’lik sahne, sergi ve fuaye, dinlenme ve VİP odası, idari ofis, sanatçı girişi, kulis odaları ve kafeterya bulunuyor.

ARİF NİHAT ASYA AÇIK HAVA TIYATROSU

Kent Ormanı Projesi’nin 2. etabı olan Meşe Kapısı’na, tarihi Aspendos mimarisinde, ulusal ve uluslararası organizasyonların yapılabileceği 3 bin kişilik açık hava tiyatrosu inşa ettik. Antalyalılara, yaz aylarında serin bir ortamda sanatsal etkinlikleri izleme olanağı sunan tiyatroya, bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’nın ismini verdik.

AHMET HAMDİ TANPINAR KÜLTÜR MERKEZİ

Varsak’taki eski düğün salonunu, tadilat çalışmasıyla modern bir butik kültür merkezi haline getirdik. 1900’lü yılların başında Antalya’da yaşayan ve “Huzur” romanını Antalya’da yazan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ismini de kültür merkezine verdik. 200 kişilik çok amaçlı salonu olan kültür merkezinde, bölgedeki okullar etkinliklerini gerçekleştiriyor; Varsaklılar kültür ve sanatla buluşuyor.

OSMAN GAZİ SEMT KONAĞI

Osman Gazi Semt Konağı’nı, Gazi Mahallesi Sütçüler Caddesi’nde hizmete açtık. 3 kattan oluşan konakta 150 kişilik çok amaçlı salon, mutfak, idari ofis, derslikler, depo ve sohbet odası bulunuyor.
 
ORHAN GAZİ SEMT KONAĞI

Şafak Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde inşa ettiğimiz Orhan Gazi Semt Konağı; Şafak, Gülveren, Ünsal, Yeşilyurt, Ahatlı, Kültür ve Yeni Doğan mahallelerine hizmet veriyor.
941 m2’lik alana inşa edilen Orhan Gazi Semt Konağı’nda, çok amaçlı 100 kişilik salonla birlikte mutfak, idari ofis, personel ofisi, derslikler ve bekleme odası yer alıyor. Tesiste; AKMEK kursları, internet ve kütüphane hizmeti sunuluyor.
Kültür ve sanat şehri Kepez
Kültür ve sanat şehri Kepez
Kültür ve sanat şehri Kepez
Kültür ve sanat şehri Kepez
Kültür ve sanat şehri Kepez

Benzer Haberler