Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde

17 Ocak 2018, Çarşamba - 11:56
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 488 dönümlük alan üzerindeki üst kullanım hakkı şerhi kaldırılarak, artık Antalyalılara ait olan Dokumanın tapusunu gerçek sahiplerine, Dokuma fabrikası çalışanlarına verdi.

Dokuma Fabrikası alanında 12 yıldır yaşanan hukuki sürecin Antalyalıları mutlu edecek şekilde sonuçlanmasının ardından Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, eski Dokuma Fabrikası çalışanları ile bir araya gelerek, tarihi bir olaya da imza attı. Dokuma Fabrikası emekçilerini belediye meclis salonunda ağırlayan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 488 dönümlük alan üzerindeki üst kullanım hakkı şerhi kaldırılarak, artık Antalyalılara ait olan Dokumanın temsili tapusunu Dokuma Fabrikası çalışanlarına hediye etti. Eski Dokuma Fabrikası görüntülerinin ve çalışanların fotoğraflarının da yer aldığı slayt gösterisi Dokuma emekçilerini duygulandırdı.

“Hatıraları 3 pula satmadık”
 
Antalya tarihinde önemli yeri olan Dokuma Fabrikasının hatıralarına dokunulmazlık kazandırdıklarını belirten Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma’nın hatıralarına her zaman sahip çıkacaklarını ve bu hatıraların her daim yaşatılacağı sözünü verdi. Halka sorulmadan peşkeş çekilmek istenen Dokuma Fabrikası’nı Antalyalılara geri kazandırma sözünü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Başkan Tütüncü, kimsenin Dokuma Fabrikası çalışanlarının hatıralarına dokunmasını istemediğini söyledi. Sonraki nesillerin Dokuma hatıralarına dokunmak istediğinde bunu yaşayabileceğini belirten Tütüncü, “Benim 6 yaşındaki kızım Dokuma’ya gelince, ‘Benim babamın dedesi buradan emekli olmuş’ diyerek hatıraları yaşatacak. Biz, sizin hatıralarınızı 3 pula satanlardan olmadık. Tapusunu aldığımız yer, bu arazinin her santimetrekaresi, Dokuma’ya emek verenlerin, yaşayanlar ve yaşatmak için mücadele verenlerindir” diye konuştu.
 
Binaları tescilli, alanı imarlı
 
Antalyalıların Dokuma hatıralarına dokunulmamasının teminatlarını da hazırladıklarını anlatan Başkan Tütüncü, şöyle konuştu; “Dokuma’ya dokunulmamasının en büyük teminatı, o eski binaların hepsini tescillettirmiş olmamızdır. Ayakta kalan binaların hepsini tescillettirdik. Artık penceresini değiştirmek için bile, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almak mecburiyeti var. Kimse oraları yakıp yıkamayacak. Alanına da imar planı yaptık. Kent parkı dışında başka amaç için Dokuma alanı kullanılamayacak.”
 
“Yıkıp yenisini yapmadık”
 
Yıllarca atıl kalmalarıyla çürüyen fabrika binalarını yıkıp yenisini yapmanın daha az zaman kaybı ve daha az maliyet getireceğini belirten Tütüncü, hatıralarının yaşatılabilmesi
düşüncesiyle zor olanı tercih ettiklerini söyledi. Binaları olduğu gibi koruma yolunda adım attıklarını belirten Tütüncü, “Zamana ve mekana saygımız var, hürmetimiz var” dedi.
 
Meçhul işçi sizi temsil ediyor
 
Fabrika çalışanlarının mesaiye başlarken kart bastıkları noktadan sonraki bölümlere güzel bir Dokuma Müzesi ile bilim merkezi yapılacağını hatırlatan Başkan Tütüncü, o kart basma makinesinin de yerinde kalacağını söyledi. En büyük mutluluğu fabrika çalışanlarını alanda gezdiğini görünce yaşadığını belirten Başkan Tütüncü, “Park içindeki Sümerbank bankı üzerinde oturan meçhul işçi, tüm fabrika çalışanlarını temsil ediyor. Şimdi nesil o heykel ile fotoğraf çektiriyor ve hatıralarınızı sosyal medya hesaplarında ölümsüzleştiriyor” diye konuştu.
 
“Dokuma çalışmalarını gelin denetleyin!”
 
Türkiye’de pamuk üretimi yapılan Bursa’dan Nazilli’ye kadar birçok yerde dokumacılık üzerine fabrika kurulduğunu hatırlatan Tütüncü, ancak hiçbirisinin Antalya Dokuma Fabrikası kadar şanslı olmadığını söyledi. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayınca fabrikaların tek tek kapandığını belirten Tütüncü, “Biz fabrika alanını halka armağan etmeyi ortak iradeyle sağladık. Sizler oraya patron olarak gelin ve yapılan çalışmaları denetleyin !” dedi.
 
“Hayır dualarınızla başardık”
 
Dokuma hatıralarını yaşatmanın heyecanının kelimelerle anlatılacak bir duygu olmadığını dile getiren Tütüncü, “İyi ki bizim arkamızda durdunuz, hayır dualarınızı eksik etmediniz ki, biz de bu güzel işi yapabildik. Sizlerin manevi desteğini gördüm. Aynı yere bakmak bazen böylesi güzel günlere giderken tarifsiz bir güç oluşturuyor. Bugün Dokuma varsa sizlerin de desteği ile var. Dokuma yarın da var olacaksa, sizlerin desteği ile olacak” diyerek, bir zamanlar Dokuma Fabrikası’nda çalışan tüm emekçilere teşekkür etti. Dokuma Fabrikası çalışanları Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye eski anıların yad edilmesine vesile olmasından dolayı teşekkür etti.  

Halkın kullanımına açıldı

Antalyalılar için önemli bir yere sahip olan Dokuma arazisini Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kentin ortak aklıyla Dokuma arazisini kültürel tesis, spor alanı ve yeşil alan olan 238 dönümlük kısmını 2014 Aralık ayında Antalyalıların kullanımına açmıştı. Ancak, Dokuma arazisi içindeki 488 dönümlük alan ise üst kullanım hakkı şerhi nedeniyle Antalyalıların kullanımına açılamıyordu.

Yabancı şirkete verilmişti

Özelleştirme İdaresi, 2005 yılında Dokuma Fabrikasını Kepez Belediyesi’ne devretmişti. Dönemin belediye yönetimi, Dokuma arazisinin üst kullanım hakkını, ihalesiz bir yöntemle yabancı bir şirkete verdi. Bu tahsise kamuoyundan çok ciddi tepkiler geldi. Siyasi parti temsilcileri, meslek odaları, bazı sivil toplum kuruluşları sözleşmenin iptali için dava açtı ve eylemler yapıldı. Dokuma’nın 12 yıldır süren hukuk mücadelesi nihayet sonuca bağlandı ve Dokuma’nın tapusu artık Antalya’nın oldu.
 
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde
Dokuma’nın Tapusu, Gerçek Sahiplerinde

Benzer Haberler