İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor

8 Ocak 2018, Pazartesi - 08:52
İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tren vagonundan sonra Dokuma’ya uçakta getiriyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen ‘Devrim’ otomobilinin bir benzerini üreten Kepez Belediyesi, şimdi de ilk Türk uçağı  ‘Vecihi K-6’ nın bir örneğini yapıyor.

Kepez Belediyesi, Türk mühendisler tarafından tasarlanan, üretilen ancak seri üretimine geçilemeyen yerli yapım ulaşım araçlarının hatıralarını ilçede yaşatıyor.  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de bu amaçla ülke tarihinde iz bırakmış, şehrin caddelerinde gezmiş, hatıralarda yer edinmiş araçları bir müzede sergilenmesine yönelik bir proje hazırladı. Bu amaçla eski Dokuma Fabrikası binası içerisinde klasik araçlar müzesi oluşturuluyor.

Devrim de Kepez’de  

Bu müzede Türk mühendislerince tasarlanan ve üretilen ilk milli otomobil Devrim’in modeli de yer alıyor. Başkan Tütüncü, ilk milli otomobilin üretim hikâyesine dikkat çekmek amacıyla 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel\'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası\'nda 129 günde üretilen Devrim’in 2 adet prototipini (modelini) yaptırdı.  
Türk mühendisleri tarafından 3 tane üretilen Devrim otomobilleri, 29 Ekim 1961\'de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Paşa\' ya sunuldu. Ancak, Paşa\'nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durdu. Bu nedenle proje başarısız kabul edildi ve rafa kaldırıldı.

Vecihi Hürkuş’a vefa

Başkan Hakan Tütüncü şimdi de Devrim otomobili gibi bir hikâyesi olan İlk Türk uçağı ‘Vecihi K-6’ modelinin bir örneğini Dokuma müzesine kazandırmaya hazırlanıyor.
Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri… Türkiye\'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir. Türkiye\'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. İlk sivil ve askeri uçağı yapan, ilk özel havayolu şirketini kuran ve aynı zamanda ilk düşman uçağını vuran adam da Vecihi Hürkuş’tur.
Hürkuş, 1924 yılında Yunanlılardan elde edilen savaş ganimetlerinden yararlanarak ilk Türk uçağı olan ‘Vecihi K-6’ yı inşa etmişti. Uçağın uçuş sertifikası alabilmesi için izne ihtiyacı vardır. Bunun için bir heyet oluşturulur fakat bu heyetin yeterli donanıma sahip olmamasından ötürü Vecihi K-6 uçuş lisansını alamaz. 28 Ağustos 1925’te 15 dakikalık ilk deneme uçuşunu yapan Hürkuş’un uçağına, izinsiz uçtuğu gerekçesiyle el koyulur ve kendisine de 15 gün hapis cezası verilir.

Hürkuş, 1936’da Antalya’da

Havacılığa özel bir ilgi gösteren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de Hürkuş’un, bu başarı hikâyesinin ve Antalya ile ilgili anısının bilinmesi amacıyla ilk Türk uçağı olan ‘Vecihi K-6’ modelinin bir örneğini yaptırıyor. Vecihi Hürkuş, 1936’nın Aralık ayında uçağı ile Antalya’da gelmiş. Hürkuş’un kullandığı uçak, bugün Andızlı Mezarlığının bulunduğu alandaki toprak piste iniş yapmıştı.   Uzman kişilerce önümüzdeki günlerde prototipi yapılacak olan Vecihi K- 6, Dokuma Yerleşkesi’nde sergilenecek.
Başkan Tütüncü’nün talimatıyla belediyenin atölyelerinde Taksim İstiklal Caddesi\'nde hizmet veren nostaljik tramvayın vagonunun bir modeli de yapılmıştı. Nostaljik tramvay, Dokuma Fabrikası yerleşkesinde sergileniyor. Başkan Hakan Tütüncü, çok sevdiği çocuklar için tren ulaşımının olmadığı Antalya’ya tren vagonu da getirdi. Devlet Demir Yolları’ndan(TCDD) alınan ve içerisinde çocuklar için kütüphane ile eğitim atölyesinin olacağı tren vagonu, Dokuma Park’ta yerini aldı. 
İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor
İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor
İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor
İlk Türk uçağı da Kepez’e geliyor

Benzer Haberler