Dokuma\'ya \"Devrim\" geliyor

17 Şubat 2015, Salı - 10:26
Dokuma\'ya \”Devrim\” geliyor
Başkan Hakan Tütüncü, Türkiye\'nin hafızasına 1961\'de giren Dokuma İplik Fabrikası\'nı ve ilk yerli otomobil Devrim\'i, Antalya\'da bir araya getiriyor.

Dokuma İplik Fabrikası’nın temeli, 5 Ocak 1956’da Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından atıldı. Antalya milletvekili Burhanettin Onat’ın çabaları ile izinleri, proje hazırlığı ile makine ithalatı tamamlanabildi ve fabrika 1 Ekim 1961’de üretime başladı.
 
Devrim, Türkiye\'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil.  1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel\'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası\'nda 129 günde üretildi.

Yolları 1961’te kesişti

Dokuma fabrikasının üretimi 13 Ocak 2003’de durduruldu. Fabrika, kamuoyunun baskısı ile özelleştirilmek yerine 2004\'te Kepez Belediyesi’ne devredildi. O dönemin belediye başkanı tarafından 488 dönümden oluşan Dokuma İplik Fabrikası\'nın üst kullanım hakkı 49 yıllığına ihalesiz bir şekilde özel bir şirkete verildi. Bu tahsis işlemi, Antalyalılar tarafından kabul görmedi. Dokuma, İdari yargının tahsis işlemini iptal etmesi kararının hukuken kesinleştiği 2012 yılına kadar Antalya gündeminden düşmedi.

İki tane üretilen Devrim otomobilleri, 29 Ekim 1961\'de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Paşa\' ya sunuldu.  Ancak, Paşa\'nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durdu. Bu nedenle proje başarısız kabul edildi ve rafa kaldırıldı.

Dokuma’da araba müzesi

Başkan Hakan Tütüncü, 1961\'de ülke ekonomisinin hafızında biri sevinçle diğeri hüzünle yer edinen Dokuma İplik Fabrikası\'nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya\'da buluşturuyor. Dokuma’da, şehrin tarihinde iz bırakan eski otomobilleri sergilemeyi planladıklarını söyleyen Tütüncü, sergilenecek eski otomobil koleksiyonuna 1961’de üretilen ilk yüzde yüz yerli yapım olan Devrim otomobilinin kopyası da eklediklerini açıkladı.

Tütüncü, güzel sanatlar alanındaki akademisyenler tarafından Devrim otomobilinin prototipinin yapımının Dokuma Fabrikası’ndaki depolarda başladığı belirtti.

1961’deki Devrim’in aynısı olacak

Devrim’in, 1961’de üretilen ile aynı olacağının altını çizen Tütüncü, “Lastiklerinden koltuğuna, direksiyonundan göstergelerine kadar her şey 1961’deki Devrim otomobili gibi olacak.” dedi.

Tütüncü,  Antalya’nın hatıralarında yer alan otomobilleri, gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla Dokuma’da sergileyeceklerini kaydederek, şöyle devam etti:  “Böylece kent kültürünün, kent hafızasının Dokuma’da yaşatılmasını amaçlıyoruz. Güzel bir otomobil koleksiyonuyla birlikte Dokuma’da böyle bir güzelliği hayata geçirmek istiyoruz. 1961’de Dokuma açıldı. 1961’de Türkiye’de önemli bir sanayi hamlesi başlamıştı ama maalesef tamamlanamadı.  Bu sanayi hamlesi Devrim otomobiliydi. Türkler, ilk kez kendi otomobillerini yapmışlardı. İki tane üretilen Devrim otomobilleriyle birlikte aslında Türkiye’nin sanayileşmesine farklı bir yön vereceklerdi. Ama atılan o adımlar eksik kaldı. Şimdi istiyorum ki Türk çocukları,  Dokuma’ya geldiklerinde Devrim otomobilinin hikayesini, yapacağımız Devrim’in prototipinde görsünler.  Devrim bir prototipini Dokuma’ya kazandıracağız. Sanayi devrimi hikâyesini burada yaşatacağız. Bu, tebessüm meydana getiren bir fikir oldu. Güzel bir tanıtım olacak.” 
Dokuma\'ya \”Devrim\” geliyor
Dokuma\'ya \”Devrim\” geliyor
Dokuma\'ya \”Devrim\” geliyor

Benzer Haberler