Kepez Türk Dilini Kutladı

13 Ekim 2009, Salı - 21:16
Kepez Türk Dilini Kutladı
Kepez Belediyesi’nin, Dil Bayramı dolayısıyla düzenlediği konferansa katılan Yazar-Sanatçı ve Eğitmen Semih Sergen, ünlü Türk şairlerinden şiir örnekleri vererek, öğrencilere Türkçenin güzelliğini anlattı.

Kepez Belediyesi, Dil Bayramı’nın 77’inci yıl dönümü dolayısıyla Yazar-Sanatçı-Eğitmen Semih Sergen’in konuşmacı olarak katıldığı “Türk Dili ve Güzelliği” konulu konferans düzenledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştiren konferansta ünlü Türk şairlerinin şiirleriyle Dil Bayramı kutlandı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Kaya, Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı konferansa öğrencilerin ilgi göstermesi de memnuniyetle karşılandı.
Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Handan Kılıç’ın yönettiği konferansta, Türkçeyi en güzel konuşan isimlerden biri olan Semih Sergen, soru-cevap şeklindeki söyleşisinde öğrencilere Türk dilinin güzelliğini anlattı.
Neyzen Noyan Özatik’in neyi eşliğinde Semih Sergen, Karacaoğlan’dan, Yahya Kemal’den, Fuzuli’den, Pir Sultan Aptal’dan, Dadaloğlu’ndan, Necip Fazıl Kısakürek’ten Orhan Veli’den, Atilla İlhan’dan, Mevlana’dan, Yunus Emre’den, şiirler okudu; katılımcılara arı bir Türkçe ile şiir ziyafeti sundu.
Sergen, Türkçenin dünyanın sayılı dillerden bir tanesi olduğunu anımsatarak, “Kulak estetiği bakamından Türkçe harika bir dil. Bir dile güzelliği veren o ülke insanlarının ebedi kimlikleridir. Masallarımız, hikâyelerimiz, romanlarımız, halk hikâyelerimiz, şiirlerimiz olmamış olsaydı acaba o dil bugün ki noktaya gelebilir miydi?” şeklinde konuştu.
Semih Sergen, Türk dilinde yüzde 52 oranında yabancı kelime bulunduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bugün bütün dünya dilleri birbirleriyle karışmış haldedir. Türk dilinin içerisinde yüzde 52 yabancı kelime var. Bu yabancı kelimeleri Türk dili kendi içine almış ve değiştirmiş ve Türkçeleştirmiştir.”
Yazar-Sanatçı ve Eğitmen Semih Sergen, Devlet Tiyatroları, Türk dilinin güzelleşmesine yardımcı olur, şeklinde kanun maddesinin bulunduğuna dikkat çekerek, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının, tiyatroya oyun gönderen yazarların dilinin en sade Türkçe olduğunu ifade etti.


İlaç ve sanayi teknolojisinin, turizm sektörünün her gün dünyaya yeni kelimeler sunduğuna işaret eden Sergen, “ Bu konuda hızlı davranmalıyız. Hemen gelir gelmez bilgisayar dememiş olsaydık, bilgisayara yabancıların dediğini diyecektik. İnternette geç kaldık. Kalmamış olsaydık ona da Türkçe bir karşılık bulurduk.”
Türk dilindeki yozlaşmanın güzel Türkçe konuşarak önlenebileceğinin altını çizen Sergen, konuşmasını şöyle sürdürdü:”Dil, evlattan evlada, torundan toruna geçen bir meseledir. Bir evde eğer doğru, düzgün bir Türkçe konuşuluyorsa o çocuğun bu güzelliğin dışında kalması mümkün değildir. Öğretmenlerimizin gayretleriyle güzel Türkçe konuşan ve yazan öğrenciler mutlaka yetişecektir. Türkçedeki yozlaşmanın önlenmesinde en önemli görev öğretmenlere düşmektedir.”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, konuşmasında dünyaya uzunca yıllar yön vermiş bir ecdadın torunları olduklarının altını çizerek. “Türk dili ile ilgili bu konferansta Nihat Sami Banarlı’nın Türkçenin Sırları adlı kitabındaki ‘Türkçe bir İmparatorluk dilidir. Her dil imparatorluk dili olamaz. Çünkü her millet imparatorluk kuramaz.’cümlesi aklıma geldi. Sahip olduğumuz arı, duru Türkçemiz bu kadar büyük medeniyetin içerisinde oluşan ve bugünlere gelen bir dildir.” ifadesini kullandı.
Bu konferansın eğitime büyük katkısının olacağını düşündüğünü bildiren Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ülkeyi kuranlar, ülkemizin istiklal mücadelesini verdiler. O mücadeleden başarılı çıkarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdular. Bugünlerden yarınlara kanatlanmak istiyorsak, o zaman yapmamız gereken milletimiz için bir istikbal mücadelesi vermektir. İstikbal mücadelesinde üzerimize düşen en büyük sorumluluk gençlere sahip çıkmaktır. Türkiye gelen yabancılar neden Türkçe öğrenmiyor, diye bir dünya hayal ediyorsak o zaman yapmamız gereken, kendisine benzetilmek istenen bir toplum ve ülke meydana getirmektir. Bu nasıl olacak? Büyük Atatürk’ün dediği gibi, ‘Gelecek çalışkan olanlardan yanadır.’ Çok çalışmamız lazım. Bu etkinlikte öğrencilerimize Yahya Kemal okumanın ne kadar önemli olduğunu, Yunus Emre’nin o güzelliğini anlatabilmişsek; 13. Yüzyılda Türk dilini şaha kaldıran Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçenin üzerinde titrerken hissettiği hassasiyetin bir miktarını öğrencilerimize yaşatabilmişsek bu çok önemli başlangıç ve ilk adımdır. Bunu yapmaya çalışıyoruz.”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, konuşmasını hayal şairim dediği Nurullah Genç’ten bir şiir okuyarak tamamladı.
Başkan Tütüncü, konferansa katımından dolayı Yazar-Sanatçı ve Eğitmen Semih Sergen’e teşekkür plaketi takdim etti.


Benzer Haberler