Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu

21 Eylül 2018, Cuma - 12:34
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Zeytinyağının merkezi olarak bilinen ve 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip Lyrboton Kome Antik Kenti, 4 yıllık kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkartılarak, törenle açıldı.

Kepez Belediyesi öncülüğünde, Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile 4 yıllık çalışmanın neticesinde gün yüzüne çıkartılan antik kentin açılışına; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse ve Kemal Çelik, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İl Kültür Müdürü İbrahim Acar, Müze Müdürü Mustafa Demirel,  Prof. Dr. Nevzat Çevik ve ziyaretçiler katıldı.

Çevik, “Tarihimize sahip çıkacağız”

Antik Kentin açılış konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptı. 2 bin 200 yıl önce kurulan ve bugün gün yüzüne çıkarılan tarihi kent hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Çevik, kentin Arete adında bir kadın tarafından kurulduğunu, zeytinin ve zeytin yağının tarihe nasıl yolculuk yaptığını anlattı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye teşekkür eden Çevik,  “Emanet aldığımız bu miraslarımıza hep beraber sahip çıkacağız. Koruyup kollayıp, geleceğimize emanet etmeliyiz” dedi.

Tütüncü, “4 yıllık çalışmanın ürünü”

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, 2200 yıllık tarihi Lyrboton Kome Antik kentinin 1. etabını tamamlamış olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Antik kentin varlığından 2011-2012 yılında haberdar olduklarını belirten Başkan Tütüncü,”Öncelikle burayı nasıl sahiplenebiliriz? Bu mirasa nasıl sahip çıkabiliriz? Bunu Antalya turizmine, kültürüne nasıl armağan edebilirizin arayışı içerisine girdik.  2014 seçimlerinin önünde Büyükşehir belediye başkanımız ile yapmış olduğumuz istişare neticesinde burayı güzel bir arkeopark olarak halkımıza kazandırmalıydık. Seçimlerin ardından da Lyrboton Kome’nin hayata geçirilme sürecini başlattık” diye konuştu.

‘Nereden gireceğimizi bilemedik’

Lyrboton Kome’ye yapılan ilk keşfi de anlatan Başkan Tütüncü, “Kuvvetli bir yağmurun ardından antik kente geldik. Nereden gireceğimizi de bilememiştik. Yol yoktu. Üzerinde bitki kirliliği, çalıların altında arkamızdaki tarih gizlenmiş durumdaydı. Azmettik, gayret ettik. Yaklaşık 4 yıldır bu tarihi mirası ortaya çıkarmak için büyük bir çabanın, uğraşın ve gayretin içerisinde olduk. Bugün gelinen nokta da bu şehrin ana hatları ile çarşısıyla, tapınaklarıyla, evleriyle, zeytin işlikleri ile hepsini kazarak gün yüzüne çıkartmış olduk. Restorasyon, renovasyon gibi bu işlikleri hayata kazandıracak tanıtım merkezini de burada 2. Etap olarak, bir arkeopark olarak düzenliyoruz. “ dedi.

Zeytinin tarih yolculuğu

Tarih kitapların da zeytinin çok önemli bir bitki olarak  yer aldığına da değinen Başkan Tütüncü, “Zeytin kutsal kitaplar da üzerine yemin edilmiş, kutsal bir meyve olduğu zikredilmekte. Yeryüzünde insanlığın zeytin ile nasıl tanıştığına baktığımız zaman ise; Lübnan ve Suriye taraflarında zeytinin insanlık tarafından öğrenildiğini gösteriyor. Zeytinin Antalya’da hikayesi çok daha büyük. İnsanlık zeytini önce yiyecek maddesi olarak öğrenmemiş, yakıt üretilecek bir bitki olarak görmüş. Yağını çıkartmış, kandillerde yakmış aydınlanmış. Zeytin yağını çıkartırken, aslında hamurunun  savunmada kullanılabilecek bir unsur olduğunu görmüş. Mancıklıklar da yakmış, düşmanın üzerine atmış. Kazıdıkça ne hikayeler çıkıyor. Antalya zeytinde Eğe’den çok daha fazla derin tarihe sahibi, o zaman bu şehri bir arkeopark haline dönüştürmemiz gerekiyor. Zeytinin yolculuğunu Akdeniz’deki, Antalya’daki kısmını çok daha iyi bir şekilde anlatmamız lazım diye düşündük.”

DokumaPark’a Zeytin Müzesi geliyor

Zeytinin bu yolculuğunun çok daha korunaklı bir yerde anlatılması gerektiğini belirten Başkan Tütüncü bir müjde vererek konuşmasına devam etti. Başkan Tütüncü, “Tarihimize ışık tutacak çok güzel bir zeytin müzesi yapmamız gerekiyor. Buradan elde ettiğimiz kazanımlarımızı da içine katarak 2019 yılında DokumaPark’ta Türkiye’nin en güzel ‘Zeytin Müzesi’ni açacağız. Zeytin Müzesi burayı,  burası da zeytin müzesini tamamlayacak. Turizme de katkı sağlayan bir yol olacak. Bu hayali birlikte yola düşürdüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’e, destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederim. Bu antik kentin şehre maal olması, şehir tarafından gezilebilmesi, görülebilmesi, buranın çok daha bilinebilir bir hale gelmesi noktasın da  en önemli katkı da; Antaya’nın3. Etap tranvay hattı olacak. Buraya ulaşımı da kolaylaştıracak. Lyrboton Kome Antalya ile çok farklı bir şekilde buluşacak. Antik kentte, 2. Etap arkeopark çalışması olacak ve ziyaretçilerimiz buraya gelecekler. “ diye konuştu.

Türel, “Emeği geçenlere teşekkür”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’de, “Her köşesinden tarih fışkıran Antalyamızın bu zenginliğine bir yenisini daha ekliyor olmanın heyecan içindeyiz.” dedi. Başkan Türel, bu değerli çalışmayı ortaya koyan Prof. Dr.  Nevzat Çevik, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na desteklerinden dolayı  teşekkür etti. 2 bin 200 yıllık bir tarihin arkada ve her şeye  her şeye  rağmen dimdik ayakta  durduğunu belirten Başkan Türel,”Böyle bir geçmişine rağmen bugüne kadar bir çoğumuzun haberdar dahi olmadığı antik kent bugün tüm ihtişamı ile bizleri kucaklıyor. Tarih altında bir eseri ortaya çıkartırken, tarihi bir olaya da şahitlik ettiğimizin farkında olmamız gerekiyor. Hakan başkan bu antik kenti kültür turizmin hizmetine sunmak sureti ile Kepez’ e bir turizm kimliği de kazandıracak en önemli bir çalışmanın da adımlarından birini atmış oluyor.” dedi.

Emek onun, fikir onun

“Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün kültürel ve sanatsal açılış törenlerine yetişmekte artık zorlanıyorum dersem yeridir” diyerek sözlerine devam eden Başkan Türel, “Maşallah her hafta bir kültür, bir sanat açılışı yapıyor. DokumaPark’tan tutunda, Hababam Müzesi, Amir Ateş Semt Konağı ve bugünde kültür turizmini destekleyecek bir açılış. Bu tür çalışmalar belediyeciliğin asli görevi olmamasına rağmen, tarihimize verilen kıymetin, bölgeye sağlayacak olduğu önem vatandaşlarımız tarafından da çok net bir şekilde anlaşıldığında, bize çocuklarımıza emanet diyerek, baktığımız tarihi sahiplenme duygusu da gelişecektir. Tarihi kent arkamızda tüm ihtişamı ile duruyor. O duvarlarda gördüğümüz siyah boyalar ise yüreğimizi dağlıyor. Yüreğimizi parçalıyor. Halkımızın buralara özellikle sahip çıkması lazım. İyi kötüyü kovar. Bugüne kadar sahip çıkamamış olabiliriz. Bundan sonra bu bilincin gelişmesine bu çalışmalar katkı sağlayacak. Lyrboton Kome’yi, turizme kazandırma fikri Hakan Tütüncü ile ortak bir hayalimizdi.  Bugün turizme kazandırmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Emek onun, fikir onun, destek  hepimizin. “diye konuştu.

Biz kepez’de asfalt konuşurduk

Kepez’in geldiği noktaya da dikkat çeken Başkan Türel, “Biz Kepez’de düne kadar asfalt konuşurduk, alt yapı konuşurduk, kanalizasyon konuşurduk, gece kondu konuşurduk. Kepez’de bugün bunları hiç konuşmuyoruz. ‘Kepez Antalya’nın arka bahçesi değil, ön bahçesi olacak’ demiştik. Bu çalışmalar bunu gösteriyor. Bunlar meşakatli, sabra dayalı çalışmalar, bir taşı bile gün yüzüne çıkartırken gecelerce günlerce bir emek gerekiyor. “dedi.

O turist buraya gelecek

Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinden örnek vererek konuşmasına devam eden Başkan Türel, ‘Bastığın yeri toprak diyerek geçme tanı’, bastığımız yerleri toprak diyerek geçmeyeceğiz, tanıyacağız. Ne kadar zenginlikler içinde olduğumuzu hissedeceğiz.  Lyrboton Kome yıllardır iç içe olmamıza rağmen ne yazık ki, keşfedemediğimiz bir zenginlikti.. Hakan Başkana ve ekibine turizme kazandırdığı için teşekkür ederim. Seçim döneminde bu hayali deftere, broşürlere yazarken bir çoğu inanmamıştı. İşte bakın hayaller gerçek oluyor dediğimiz tam da bu. 3 .etap raylı sistemini buraya kadar getiriyor olmamız bir tesadüf değil. Buraya da ücretsiz servis imkanını da sağladığımızda Havaalanından inen bir turist Lyrboton Kome’ye gelecek. O turist buraya gelecek. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Çelik, “Yerel yönetimler yetkilendirilmeli”

AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik’de tarihi alanlar konusunda tarihin ve kültürün artık yerel yönetimlerinde asli görevi olması gerektiğini belirterek, gelirlerden de faydalanması gerektiğini vurguladı. Bu konuda geç kalındığına da değinen Milletvekili Çelik, “Yerel yönetimler hem bu konuda yetkilendirilmeli, hem de gelir sağlamalı. Antalya’da keşfedilmemiş binlerce yer var. Bunun için yerel yönetimlere devredilmelidir. Turizmde, kültürde yerel yönetimleri daha fazla yetkilendirelim” dedi.

Karaloğlu, “Büyük bir zenginliğin üzerinde yaşıyoruz”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu’da, konuşmasına 2 bin 200 yıl önce kurulan Lyrboton Kome’ye açılış demenin Arete’ye haksızlık olacağını söyleyerek başladı. 2 bin 200 yıl önce kurulmuş bir şehre yeni başlangıç denmesi gerektiğini belirten Vali Karaloğlu, “Dünya’nın en zengin coğrafyası üzerinde, en zengin topraklarındayız. Rabbim bu şehre bütün nimetleri bahşetmiş. Tarihine bakın, doğasına bakın, kültürüne bakın, dağına bakın denizine bakın. Büyük bir zenginliğin üzerinde yaşıyoruz. Bizden öncekilerin bıraktıkları bu değerlerin emanetçisi bizleriz. Bu değerleri, şehirleri kollamak ve gelecek nesillere aktarmak gibi bir zorunluluğumuz var. “ diye konuştu.

Erdemli başkanlara teşekkür

Antalya’nın neredeyse tüm antik kentlerini gezdiğini belirten Vali Karaloğlu, Kepez’de Lyrboton Kome’nin açılacağını duyduğunda çok şaşırdığını ve kendisine çok kızdığını söyledi.  Dünya ‘da en çok antik şehir ve antik tiyatrosu olan tek şehrin Antalya olduğunu vurgulayan ve Lyrboton Kome’yi Arete adında bir kadının kurduğunu da hatırlatan Vali Karaloğlu, “Bu şehri Arete adında bir kadın kurdu. 1950 yıl sonra ise erdemli belediye başkanları Menderes Türel ve Hakan Tütüncü başkanlarımız bu şehri yeniden ayağa kaldırdı. İki erdemliye de teşekkür etmek gerekli. Tarihe sahip çıkmak bir erdemlik. Bu erdemliğinden dolayı hakan başkanı kutluyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi ile gün yüzüne çıkarılan tarihi kent gezildi. Ziyaretçilere çay ve pişi ikramı yapıldı.
 
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu
Lyrboton Kome, Antalya ile buluştu

Benzer Haberler