Kepez Merkez Camiine kavuştu

20 Ağustos 2018, Pazartesi - 20:47
Kepez Merkez Camiine kavuştu

Kepez Belediyesinin, Osmanlı mimarisinde inşa ettiği ve Türk İslam sanatlarının en güzel örneklerinin yer aldığı Çelebi Sultan Mehmed Camii, hacı adaylarının Arafat Dağı’na çıkmaya başladığı vakit olan arefe gününde ibadete açıldı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve ekibinin 5 yıla yakın süren bir emekle şekillendirdiği, külliye tarzında ve iki minareli Çelebi Sultan Mehmed Camii’nde ilk namaz kılındı. 
Osmanlı mimarisi, Türk İslam Sanatları süslemeleri ve çevre düzenlemesiyle çok özel bir eser olan Çelebi Sultan Mehmed Camii’nin ibadete açılış günü de anlamlı oldu.

Camiye manevi açılış

Kepez’in merkez camisi ünvanını alacak olan Çelebi Sultan Mehmed Camii’nin ibadete açılış töreni, kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarının Arafat Dağı’na çıkmaya başladığı vakit olan Kurban Bayramı’nın arefe gününde öğle namazı vaktinde yapıldı.
Açılıştan önce camide Kuran’ı Kerim, mevlit okundu ve dua edildi. Daha sonra camide, öğle namazı ezanı, bir Osmanlı geleneği olan çift ezan(iki müezzin tarafından karşılıklı olarak okunan ezandır) şeklinde okundu. Ezanın okunmasının ardından Antalya Müftüsü Osman Artan’ın imamlığında Çelebi Sultan Mehmet Camii’nde ilk namaz kılındı.
 
Tütüncü’nün arefe günü duası kabul oldu

Namazdan sonra ise caminin açılışına geçildi. Açılışta bir konuşma yapan Başkan Hakan Tütüncü,  “Arefe günü, yıl içerisinde Cenabı Allah’ın en çok hürmet gösterdiği gündür. Allah, bazı zamanları bazı zamanlara; bazı mekânları da bazı mekanlara üstün kılmıştır. Camimizin açılışını yaptığımız zaman da böyle üstün bir zamandır. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, temelini de Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel ile birlikte attığımız bu camimizin açılışını Kurban Bayramı’nın arefe gününe denk getirelim istedik.” diye konuştu.

Türk İslam sanatları müzesi gibi cami

Başkan Tütüncü, caminin mimarisinin çok özel bir mimari olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:  “14. yüzyılın sonu ile 15 ve 16. yüzyıl geçiş dönemi Osmanlı mimarisi esas alınarak camimizin tasarım yapıldı. Bu yönüyle erken ve orta dönem Osmanlı mimarisi camimizde bir araya getirildi. Caminin tezyinatında, 1400 yıllık İslam tarihinin ve Türklerin İslam sanatına kazandırdığı derinliği görebileceğimiz pek çok ayrıntı var. Vitraydan mermer sanatına, çinicilikten Kündekârî kadar birçok Türk İslam sanatlarının, Türkiye’de yaşayan en büyük üstatları tarafından oluşturulmuş süsleme sanatlarını Çelebi Sultan Mehmed Camii’nde görülebilecek.”
Tütüncü, caminin yapımında bilgisayar kullanılmadığını, her şeyin orijinali gibi el işçiliği yapıldığının altını çizdi.


Camide İslam ilimleri ve sanatı eğitimi verilecek

Tütüncü, caminin külliye tarzında inşa edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Camimizin ön avlu bahçesinde medrese odaları var. Önümüzdeki günlerde bu medrese odalarında İslam güzel sanatları ve İslam ilimleriyle ilgili halka yönelik etkinlikler başlatacağız. Eylül ayından itibaren de camimizin medrese odalarında canlı Kuran’ı Kerim’i okunacak. Külliyete hat, ebru gibi sanatların öğretileceği mekânlar da oluşturacağız.”

Caminin avlusunda Osmanlı çeşmeleri

Camiyi bütünsel olarak planladıklarını aktaran Tütüncü, “Osmanlı Devleti’nin 700 yıllık döneminde dünyanın farklı noktalarına serpiştirdiği mimari güzelliklerde camimizin çevresinde yer alıyor. Camimizin batı avlusunda 1753 yılında yapılan iki musluklu, aslı Bosna-Hersek Baş Çarşı’da bulunan Bosna Sebili bulunuyor. Doğu avluda İstanbul Laleli Camii’nde bulunan, som mermerden yığma teknikle aslına aynen uyularak yapılmış olan Laleli Camii Şadırvanı yer alıyor.” 

Ecdada vefa

Başkan Hakan Tütüncü, caminin ismini de özel seçtiklerini kaydederek, şu açıklamayı yaptı:  “Camimizin ismi olan Çelebi Sultan Mehmed, İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet’in dedesidir. Ankara Savaşı’ndan sonra yaşanan Fetret döneminde dağılan siyasi birliği yeniden sağlayan ve tarihe Osmanlı Devleti’nin 2. Kurucusu olarak geçmiş bir isimdir. Çelebi Sultan Mehmed, Türk tarihinin en önemli kırılma noktalarından birinde görev yapmış bir Osmanlı Padişahı olması bakımından çok önemli bir isimdir. Bu camiyi, Çelebi Sultan Mehmed ismiyle isimlendirerek bir anlamda tarihe ve ecdadımıza vefamızı da yerine getirmiş olduk.”

Caminin taşlarında iz bırakanlara teşekkür etti

Tütüncü, konuşmasını, “Rabbimize, milyonlarca hacı kardeşimiz Arafat Dağı’nda ellerini açtıklarında biz de Çelebi Sultan Mehmed Camii’ni ibadete açalım duasında bulunmuştuk. Rabbim nasip etti, arefe günü hacı adaylarının Arafat Dağı’nda çıktıkları anda camimizi ibadete açtık. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden bu cami için emeğini akıtmış, dünyanın farklı yerlerinden gelip caminin taşlarında izini bırakmış Müslüman kardeşlerimden Allah razı olsun. Caminin yapımında emeğe olan bürokratımdan müteahhidine, işçisine herkese teşekkür ederim”

Cami Kepez’in manevi merkezi olacak

Daha sonra kürsüye gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, konuşmasında şunları ifade etti:  “Bu cami, 100 yıllar boyu insanımıza hizmet edecek ve hayırlara vesile olacaktır. Camiler buluşma yeridir. İslam mimarisinde camiler, şehrin merkezidir. Camilerin etrafında ticarethaneler vardır. Ticarethanelerin hemen arkasında evler bulunur. İşte bu camide sadece namaz kılmanın dışında 24 saat şehrin merkezinde yaşayan bir yer olacak.

Türel, “Hakan Başkan Kepez’de güzel işler yapıyor”

Belediye başkanları olarak hemşehrilerimize hizmet etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Yollar, kavşaklar, köprüler yapıyoruz. Bunlar bir şehrin hayatını kolaylaştıran, şehrin maddi kalkınmasını sağlayan yatırımlardır. Bir şehir, sadece maddi kalkınmadan ibaret hizmetlerle baş başa kalırsa o şehir garip kalır. Şehirlerimizi, garip bırakmamak için maddi kalkınmayı sağlayacak hizmetlerin yanında manevi kalkınmayı sağlayacak hizmetlerle donatmamız lazım.  Camiler, hayır kurumları, hayırlı hizmetler bir şehrin manevi kalkınmasının en güzel örneğidir.
Bu bakımdan Kepez Belediye Başkanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Hakan Başkan, gerçekten Kepez’de önemli, başarılı ve çok güzel çalışmalara imza atıyor. Hakan Başkan’ın ve ekibinin emekleriyle tamamlanan, şehrin manevi iklimine katkı sağlayacak, Kepez’imize manevi bir ruh ekleyecek bir eseri hizmete açtık.”
Konuşmaların ve yapılan duanın ardından kurdele kesilerek, Çelebi Sultan Mehmet Camii hizmete açıldı.  
Açılış törenine AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, meclis üyeleri, belediye bürokratları,  muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Caminin duvarında Antalya var

Ana kubbesinde avizesi olmayan Antalya’nın tek, Türkiye’nin 2. camisi olan Çelebi Sultan Mehmed Camii, Kepez’in kalbi konumundaki Yeni Mahalle’ye inşa edildi.
Çevresinde Kepez Kent Meydanı’nın, demokrasi müzesinin, yeşil alanların, eğitim kurumlarının olduğu cami, 11 bin m2’si yeşil alan, 2 bin m2’si ibadet alanı ve 4 bin m2’si avlu bölümleri olmak üzere toplamda 17 bin m2’lik alandan oluşuyor.  İki tarihi çeşmenin yer aldığı caminin bahçesine zeytin ağaçları dikildi. Yaklaşık 5 bine yakın kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin dış cephesinde Manavgat taşı, iç cephesinde ise Finike limra taşı kullanıldı. Caminin mukarnas işlemeli minberi, mihrabı ve ana bölüme girişi olan taçkapısı ise Marmara mermerinden yapıldı.
Çelebi Sultan Mehmed Camii, el işçiliği ile yapılan nakkaş, hat, kündekârî, çini, taş, mermer, vitray ve çıtakâri gibi sanatsal çalışmalarıyla da adeta Türk İslam sanatları müzesi haline geldi.  Caminin kubbesindeki, duvar fresklerindeki  kalemişi ve hat desenleri 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı sanatının örneğinden izler taşıyor. Desenlerde, Antalya’nın Akdeniz şehri olmasından dolayı mavi ve tukuz renkler kullanıldı. Caminin ana kubbesine hat sanatıyla İnşirah süresi yazıldı.
Mihrap ve minberde ise 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı mermer sanatı desenleri kullanıldı. Bu desenlerde ustanın elinin titreme izleri hissediliyor.
Mihrabın yanında, dev mumlar ile depremi ve binanın denge de olup olmadığını gösteren geleneksel denge taşı da yer alıyor.
 
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu
Kepez Merkez Camiine kavuştu

Benzer Haberler