Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı

8 Ağustos 2018, Çarşamba - 14:52
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Kepez Belediyesi’nin Dokuma Botanik Müzesi’nin Japon bahçesine, Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıldönümü anısına atom bombasına direnen türlerden oluşan 73 adet ağaç dikildi.

Kepez Belediyesi, DokumaPark’ta çeşitli ağaç ve bitki türlerinin sergileneceği 23 bin m2 büyüklüğünde botanik müze kuruyor. Hazırlık çalışmaları devam eden müzenin Japon Bahçesine ise sevgi ve barışı vurgulayan bir etkinlikle ağaç dikildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin 2. Dünya Savaşı’nın Pasifik Muharebeleri esnasında, Japonya’nın Hiroşima şehrine 6 Ağustos 1945 sabahı attığı atom bombası on binlerce insanın ölümüne ve sakatlanmasına sebep oldu. Bu nükleer felaketin 73. yıldönümünde 6 Ağustos’ta, Dokuma Botanik Müzesi’nin Japon bahçesinde, Antalya Kent Konseyi ve Türkiye Ormancılar Derneği işbirliği ile ağaç dikimi töreni gerçekleştirildi. Çocukların da hazır bulunduğu törende Japon bahçesinde, atom bombasına direnmiş, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidan dikildi.

Dokuma’da çocukların mutluluğu var  

‘Çocuklar öldürülmesin; şeker de yiyebilsinler’ sloganıyla gerçekleştirilen törene Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de katıldı.  
Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında, ağaç dikimi yaptıkları eski Dokuma Fabrikası arazisinin, 2005’te yapılan bir sözleşme ile uluslararası şirkete alışveriş merkezi olmak üzere peşkeş çekildiğini anımsatarak, şunları söyledi: “Arazi üzerindeki binaların hepsi yıkılarak, Dokuma arazisi alışveriş kampusu haline getirilecekti. Antalyalıların kolektif bir irade ortaya koyması neticesinde bu hatadan dönüldü. Bu süreçte de belediyemiz, hukuki olarak verilen mücadelede önemli bir başrol oyuncusu olmuştur. Netice itibari ile Dokuma arazisi çok farklı üniteleriyle, müzeleriyle ve çocukların mutluluğunu hedefleyen yapısıyla güzel bir yaşam haline geldi.”

Antalya’ya 23 bin m2’lik botanik müze

Başkan Tütüncü, kentin göbeğindeki Dokuma arazisine botanik müze kuracaklarını müjdeleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bitki çeşitliliğini artırabilmek için adımlar atıyoruz. Dokuma Fabrikası’nın aktif olduğu zamanlarda kazandırılan yeşil dokunun korunması ve yeşil dokunun olmadığı alanların ise botanik bahçe, portakal bahçesi ile zeytin bahçesi gibi çalışmalarla değerlendirilmesi konusunda bir gayret gösteriyoruz.  Yeşil alanın olmadığı 23 bin m2’lik bir alanı da botanik bahçe haline getireceğiz. Bu bahçe, yaşayan ağaç ve bitki müzesi olacak. Fabrika binasının batısındaki çorak arazi, çok yakında çeşitli ağaç ve bitki türlerinin bir arada yaşadığı güzel bir botanik bahçe haline gelecek. Bu bahçe, Antalyalıların doğanın içerisinde nefes alabileceği bir nokta olacak.  Botanik bahçesini, çocukların doğa ile daha yakın bir iletişim kurabilmeleri adına çok önemsiyoruz.”
 
Atom bombasına direnen ağaçlar dikildi 

Botanik müzenin Japon bahçesine, Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıldönümünde ağaç dikimi yaptıklarını anımsatan Tütüncü, “Hazırlık çalışmaları devam eden botanik bahçemize yeni bitkiler kazandırıyoruz. Bu bitkilerin de birer öyküsü var.  Japon bahçesine, atom bombasına direnmiş, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidan diktik.  Bu ağaçlar, atom bombasına karşı dik durabilmeleriyle ünlü. Atom bombasının atıldığı 2. Dünya savaşı insanlık tarihinde unutulmayacak acılarla dolu bir vahşettir. Burada bitki, yeşil doku ve müze derken barışa da vurgu yapıyoruz.  Japon bahçesine diktiğimiz fidanlarla, barışa, kardeşliğe, dostluğa, sevgiye ve birbirimize sıkı sıkı sarılmaya da önemli bir vurgu yapmış olduk.”
Tütüncü, konuşmasının ardından çocuklarla birlikte atom bombasına direnmiş, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidanı toprak ile buluşturarak, can sularını verdi.
Ağaç dikimi törenine Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüseyin Çetin,  Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişci, Kent Konseyi üyeleri ile  Candy Kids Kreşi Anaokulu öğrencileri katıldı.
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı
Dokuma Botanik Müzesi\'ne barış fidanı

Benzer Haberler

Dokuma’ya çiçek gibi müze

Dokuma’ya çiçek gibi müze

Kepez Belediyesi, şehrin göbeğindeki en büyük yeşil alan olan Dokumapark’a,  doğaya özlem duyanları çok sevindirecek çiçek gibi bir müze kuruyor. Çam ağaçlarından oluşan korulukların, zeytin ve portakal bahçelerin olduğu eski Dokuma Fabrikası

Dünyanın doğası Dokuma’da
Dünyanın doğası Dokuma’da

Kepez Belediyesi, Dokuma Park’ta 18 bin m2 alanda oluşturduğu ve içerisinde 74 ayrı türde 400 ağaç, 5 bin bitki ile 7 adet tematik bahçenin olacağı botanik parkta, kent sakinlerini


Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe
Kepez’den Antalya’ya botanik bahçe

Binlerce bitki ve ağacının sergilendiği, şehrin florası ile endemik bitkilerinin bulunduğu Dokuma Botanik Bahçe, törenle ziyarete açıldı. 23 bin 500 metrekarelik alana kurulan bahçe,


Antalyalılar doğanın endemik güzellikleriyle buluşacak
Antalyalılar doğanın endemik güzellikleriyle buluşacak

Peyzaj çalışmaları devam eden Dokuma Botanik Park’ta incelemelerde bulunan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Antalyalıları doğanın endemik güzellikleriyle buluşturacağız”