Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı

25 Temmuz 2018, Çarşamba - 16:16
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Kepez Belediyesi, Nuri Paşa komutasındaki Kafkas-İslam ordularının 1918 zaferinin 100’üncü yılı ve Antalyalı Bakü Şehitleri anısına DokumaPark’ta ‘Azerbaycan Şehitlerimizi Anma’ etkinliği gerçekleştirdi.

Kepez Belediyesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Ocakları işbirliğinde Bakü şehitlerinin hatıralarına saygı amacıyla ‘Azerbaycan Şehitlerimizi Anma’ etkinliği düzenlendi. Kepez Belediyesi tarafından halka kazandırılan DokumaPark’ta gerçekleştirilen programa Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Azerbaycan Millet Vekili Ganire Pashayeva, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal ile çok sayıda kişi katılım gösterdi. Azerbaycan şehitlerini anma etkinliğinde Türk dostluğuna vurgu yapılarak Bakü şehitleri anıldı.

Tütüncü: “Geçmişi unutursak geleceği göremeyiz”

Kur\'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Millet olarak sahip çıkmamız gereken geçmişimize ve ecdadımızın kazandığı zaferlere dikkat çekerek,“Biz böyle programlarla milli kültürümüze hizmet etmiş oluyoruz. Böyle hareket ettiğimiz zaman milliyetçilik duyguları yüksek gençler yetiştiriyoruz. Eğer biz Çanakkale’de, 1. Dünya Savaşında, Sakarya Meydan Muharebesi’nde bize yapılanları unutursak işte biz o zaman geleceğimizi kaybederiz. Geleceğin karanlık sokaklarında kaybolmamak için bu hatıraları yaşatmak zorundayız. İşte bütün bunları unutmamak için 15 Temmuz’u da, 28 Mayıs’ı, Çanakke’yi de, 19 Mayıs’ı da unutmamalı ve gelecek kuşaklara anlatmalıyız.”dedi.  Tütüncü, Osmanlı Devleti\'nin kendi yurdunda düşmana karşı savaşırken, askeri birliklerinin Azerbaycan\'da soykırım altındaki kardeşlerine yardım ettiğini hatırlattı. Bu savaşta şehit olanların mezarlarının Bakü\'deki Türk Şehitliği\'nde bulunduğunu belirtti. Geçmişi unutmamak ve geleceği daha iyi görmek için bu anıların taze kalması gerektiğini söyleyen Tütüncü, gecede iki devletin kardeş olduğunun da altını kalın harflerle çizdi.

“Gençleri Avrupa’ya değil Çanakkale’ye gönderin”

Törenin bir başka önemli ismi olan Azerbaycan Milletvekili Ganire Pashayeva, Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin köklü bir tarihe ve geçmişe dayandığına işaret ederek, tek milletin iki devlet olarak devam ettiğinin altını çizdi: “Anne ve babalar, paranız olduğunda çocuklarınızı Avrupa\'ya değil, Çanakkale Şehitliği\'ne ve Bakü\'deki Türk Şehitliği\'ne götürün. Çünkü bu iki şehitlik bize ne zaman bir ve beraber olduysak, tüm dünyanın güçleri de üzerimize gelseler, bizi yenemediler. Bakü\'dekiler \'Benim vatanım sadece Azerbaycan\' demedi. Eşini, çocuğunu ve vatanını bırakarak geldi Çanakkale\'de şehit oldu. Antalya\'dan, Edirne\'den, Kars ve Kerkük\'ün vatan evlatları da Azerbaycan\'da Rus Bolşevikler ve Ermeniler soykırım yaparken geldiler ve şehit oldular.\" 

Bakü şehitlerinin anısı DokumaPark’ta yaşatılacak

Dokumapark’ta kalıcı olarak yer alacak bir bahçe ve anıt, gecede düzenlenen törenle açılarak iki ülkenin kardeşliğini bir kez daha vurguladı. “Çanakkale\'de şehit olanlar için Antalya\'da bir anıt olduğu gibi Azerbaycan\'da şehit olan Antalyalılar için de bir anıt olmasını istedik.\" şeklinde konuşan BaşkanTütüncü, Antalyalı Bakü şehitlerinin anısını Dokumada yaşatacak olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Tören anıt ve bahçenin açılışı ile son buldu.
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı
Bakü Şehitleri Kepez’de anıldı

Benzer Haberler