Kepez’de mali rekor sevinci

3 Mayıs 2018, Perşembe - 13:16
Kepez’de mali rekor sevinci
Kepez Belediyesi, Başkan Hakan Tütüncü yönetiminde kamu maliyesinde rekorlara imza atmaya devam ediyor. Kepez’de, 2009’da 163 TL. olan kişi başına düşen belediye bütçe payı 533 TL’ye yükseldi. Belediyenin gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 49,35’ten yüzde 103, gider bütçesinin gerçekleşme oranı da yüzde 31,7’den yüzde 94’e çıkarıldı.

Kepez Belediye Meclisi’nin, 24 gündem maddesinin görüşüldüğü Mayıs ayı toplantısında 2017 yılı bütçe kesin hesabı görüşülerek onaylandı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü başkanlığında toplanan mecliste, ilk olarak AK Parti’den milletvekili aday adayı olan Hasan Demir’in meclis üyeliğinden istifa etmesinden dolayı boşalan divan kâtipliği ile isim tespit komisyon üyeliği için seçim yapıldı.

Belediyenin geliri arttı

Daha sonra belediyenin 2017 yılı bütçe kesin hesabı konusunun görüşülmesine geçildi.
AK Parti, CHP ve MHP grup sözcülerinin, bütçe ile ilgili olumlu görüşlerini dile getirmesinin ardından söz alan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 2017 mali yılının gelir ve gider de tahmini bütçesinin 250 milyon 500 bin TL olduğunu anımsattı. Gider tahmininde yüzde 94, gelir tahmininde ise yüzde 103 oranında gerçekleşme sağlandığını aktaran Başkan Tütüncü, bütçe giderinin 267 milyon 519 bin TL, bütçe gelirinin 277 milyon 566 bin TL olarak gerçekleştiğini kaydetti.

“Gelir de hedefin üzerine çıktık”

 “Her yıl sürekli gelişen, kalkınan bir Kepez var.” diyen Tütüncü,  “Bütçemiz her yıl düzenli olarak yükseliyor ve buna mukabil gerçekleşme oranımız da yükseliyor. Bizim giderle alakalı gerçekleşmemiz yüzde 94.  Geçtiğimiz yıl 100 liralık yatırım, hizmet yapacağız dedik ve bunun yüzde 94’nü gerçekleştirdik. 100 liralık hizmete ve yatırıma karşılık da 100 liralık gelir elde edeceğiz, denk bütçe yapacağız dedik. Ama çok çalışmışız ve yüzde 103’lük bir gelir elde etmişiz. Gelirin gerçekleşme oranında hedefimizin üzerine çıktık.” açıklamasını yaptı.  

Mali tabloda 5 yıldızın ötesinde başarı

Tütüncü, bütçeleri bol gömlekler olarak tanımlayarak, şunları söyledi: “ Bütçeler, yıl içerisinden farklı yerlerden gelirler elde edildiğinde ek bir bütçe yapılmaya ihtiyaç duyulmasın, gider bütçesi rahat harcanabilsin diye bol dikilir. Bir belediyenin gelir ve gider kesin hesabı Türkiye’de yüzde 65 ile 70 bulduğu zaman o belediye 5 yıldızlı bir belediye olarak anılır. Ama biz çok şükür yüzde 70’lik hedefin 5 yıldızlı kabul edildiği ortamda giderde yüzde 94, gelir de yüzde 103’lük bir başarı elde ettik. Bu önemli bir başarıdır.”

Bütçe payı 163 TL’den 533 TL’ye yükseldi

Başkan Tütüncü, görevde bulunduğu 9 yılda belediyenin mali tablosunda gerçekleştirdiği başarı rakamlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:  “Belediyenin mali tablosunu yıllar içerisinde nereden nereye getirdiğimizde kesin hesap cetvelleri önemli fikirler verir. Görevi devraldığımız 2009’da gelir bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 49, 35’ti. Bu orandan yüzde 103’lük bir gerçekleşme oranına ulaşmışız. 2009’da Kepez’in resmi nüfusu 394 bin 662; kişi başına düşen belediye bütçe payı ise 163 TL.  Bugün resmi nüfusu 519 bin olan Kepez’de kişi başına düşen bütçe payımız 533 liraya gelmiş. Nüfus yüzde 31 artarken, bütçe gelirleri yüzde 332 artmış.  Kişi başına düşen gelir payını da yüzde 226’ya yükseltmiş.  İlçe büyümüş ama belediye bütçemizin daha da çok büyüdü.
2009’da bütçemizin merkezi idare gelirlerine bağlılığı yüzde 44’tü.  Şimdi bu oran yüzde 38’e düşmüş. Bu şu demek; belediyemizin öz gelirleri geçen yıllar içerisinde daha da arttı. 2009’da yatırım bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 31,7’ydi. 2017’e geldiğimizde bizim yatırım bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 93 olmuş. Bunu da önemli bir başarı olarak görüyorum.

Hizmette,  kasada bol para da var  

Güzel bir mali yılı geride bıraktık. Hem söz verdiğimiz hizmetleri en iyi şekilde yaptık hem de sözlerini yerine getiren bir belediye olduk. Mali başarı da emeği olan bürokratlarıma ve çalışanlarıma teşekkür ederim.”
Konuşmaların ardından Kepez Belediyesinin 2017 yılı kesin hesap hesabı oy birliği ile kabul edildi.  
Göksu Mahallesi’ndeki bir parka Isparta’da askerlik görevini yerine getirirken 1997’de şehit olan er İsmail Ay’ın, isminin verilmesi ile Kültür Mahallesi’nde bir parkın isminin Türk Ocağı olması talepleri de oy birliği ile meclisten geçti.
Kepez’de mali rekor sevinci
Kepez’de mali rekor sevinci
Kepez’de mali rekor sevinci
Kepez’de mali rekor sevinci
Kepez’de mali rekor sevinci

Benzer Haberler