​Tütüncü’ye konseyden teşekkür

31 Mart 2018, Cumartesi - 22:48
​Tütüncü’ye konseyden teşekkür
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Kent Konseyi üyelerine Dokuma Fabrikasının dünü, bugünü ve geleceğini anlattı.
 
Dokuma Fabrikası projesi hakkında Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu’na brifing veren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, konsey üyelerinin takdirini kazandı. Teknikten sorumlu Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır, Kentsel Tasarım Müdürü Barış Soykam ile birlikte Dokuma’nın dünü, bugünü ve geleceği hakkında açıklama yapan Başkan Tütüncü, projeyi başarılı bulan konsey üyelerinin önerilerini ve kanaatlerini not aldı.
 
İlk sanayi tesisi
 
Konuşmasına başlamadan önce yerel demokrasilerin güçlenmesinde kent konseylerinin öneminden bahseden Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Kent Konseyi’nin şehrin yönetimi hakkında getirdiği önerileri çok önemli bulduğunu vurguladı. Anadolu Oyuncak Müzesi, Yeşilçam Müzesi, portakal ve zeytin bahçeleri yaptıklarını anlatan Tütüncü, gelecekte de yeni müzelerin ve TÜBİTAK Bilim Merkezi’nin kurulacağı Dokuma Parkı’ndaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tütüncü, fabrikanın sadece ilk sanayileşme örneği olması açısından değil, kentin sosyo-kültürel hayatına etkisiyle de çok önemli olduğunun altını çizdi.
 
Fabrikanın hikayesini anlattı
 
Dokuma Fabrikası’nın Cumhuriyet Antalyasının ilk sanayi tesisi olması bakımından değerine işaret eden Tütüncü, dönemin yerel gazetesinde fabrika açılışı haberlerini okuyunca çok duygulandıklarını söyledi. Nüfusu 20 bin civarında olan 1950’ler Antalyalıları için fabrikanın temelinin atılmasının büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirten Tütüncü, kuruluş hikayesini şu sözlerle dile getirdi; “1950’lerin başına gelindiğinde, Antalyalılar endüstriyel bitkileri olan pamuk için sanayi kurup iş kapısı açılsın demişler ve güçlüklerle kooperatif kurmuşlar. Yapılacak iş büyük. Nazım Hikmet demiş ya, “Allah büyük ama kayık küçük demiş” , tek başlarına yapamayacaklarını görmüşler. Antalya Milletvekili Dr. Burhanettin Onat, Başvekil Adnan Menderes’i fabrikanın kurulması için ikna etmiş.  5 Ocak 1956 da fabrikanın temelini atan Başbakan Menderes ve Reisi Cumhur Celal Bayar, otel olmadığı için evlerde konaklatılmış. Fabrika Doğu Almanya firmaları tarafından yapılmış. 7 gün 24 saat esasıyla 2003 yılına kadar burada çalışılmış.”
 
Antalya’nın yaşamına etkileri
 
Fabrikanın bulunduğu semte ismini verirken belli bir kültürü var eden yer haline geldiğini hatırlatan Tütüncü, “Sosyal yaşantı şekillenmiş burada. Kendi düğünlerini, eğlencelerini şenliklerini yapmışlar. Antalyaspor’dan da eski Poplin Spor Kulübü’nü kurmuşlar. Burada bir yaşantı şekillenmiş” diyerek, fabrikanın Antalya’ya olan kültürel etkisini anlattı.
 
Özelleştirilme sonrası süreci anlattı
 

Özelleştirme İdaresi tarafından buranın kar edemediği gerekçesiyle özelleştirme kapsamına aldığını belirten Tütüncü, 2005 yılında fabrika ve arazisinin kamu yararı gözetilerek Kepez Belediyesi’ne devredildiğini hatırlattı. O dönem belediye yönetiminin sansasyonel şekilde ihalesiz olarak Dokuma alanını bir Hollandalı şirkete 49 yıllığına devrettiğini belirten Tütüncü, “Dolayısıyla burada bir AVM yapılacak, ön tarafta da AVM’yi tümleyen değişik bir kullanım ön görülüyordu” dedi.
 
Hukuk mücadelesi verildi
 
Fabrika alanının tapularının özel bir şirketten Kepez Belediyesi’ne tekrar kazandırılmasındaki hukuki süreci de açıklayan Tütüncü, şöyle konuştu; “Fabrika alanını hisselerinin sahibi olan belediye bünyesindeki Dokuma A.Ş.’nin kamu şirketi olması gerekçesiyle, ihalesiz olarak arazinin verilemeyeceği yönünde mahkeme kararı verildi. Tapudaki işleme altlık tesis eden idari işlemin iptal edilmesi mahkeme kararıyla da, hukuk mahkemesine gittik. Burada tescil işleminin kaldırılması gerekiyor ve tapunun bize devri gerekiyor dedik. Şirket de karşı dava açtılar ve ‘belediye idaresi hukuksuz işlem yapmışsa da biz bunu bilemezdik ve burası için yatırım yaptık’ dediler. Sonrasında davalaşmaya başladık. Tapunun üzerimize devrini istedik. Onlar biz zarar ettik ve zararımızı ödeyin diye dava açtılar. 2017 yılında Hollanda hükümeti ile diplomatik kriz yaşanmasıyla, Türkiye’deki mal varlıklarını tasfiye etmeyi kararlaştırdılar. Bu kapsamda bize gelerek, yatırdıkları paralarını ödemeleri karşılığında tapuyu vermeyi önerdiler. Belediye kasasında yeterli para olduğu için, çok daha kısa sürede tapuyu geri alabildik.”
Dokuma alanında yaptıkları ve yapacakları yeni yatırımları ayrıntılarına kadar aktaran Tütüncü, konsey üyelerinin memnuniyet ifadelerinden duyduğu mutluluğunu dile getirdi.
​Tütüncü’ye konseyden teşekkür
​Tütüncü’ye konseyden teşekkür
​Tütüncü’ye konseyden teşekkür

Benzer Haberler

Dokuma’da bayram var

Dokuma’da bayram var

Başkan Hakan Tütüncü sözünü tuttu ve Dokuma Fabrikası’nı, gerçek sahipleri olan Antalyalılarla buluşturdu.  Dokuma’nın halka açılması çalışmasının ilk etabı olan Kent Park’ı,  Antalyalıların kurdeleyi kesmesiyle hizmete açıldı.

Dokuma Antalyalılarla eski günlerine dönüyor
Dokuma Antalyalılarla eski günlerine dönüyor

Antalyalıların iştirakiyle 1956’da temeli atılan ve son 10 yılda yaşanan belirsizlikten dolayı çürümeye yüz tutan Dokuma İplik Fabrikası, 60 yıl sonra yine Antalyalılarla birlikte


Antalya’nın 25 yıllık hayali kent müzesi açıldı
Antalya’nın 25 yıllık hayali kent müzesi açıldı

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün 29 Ekim Cumhuriyet  Bayramı’nda ziyaretçilere kapılarını araladığı, ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin resmi açılışı  AK Parti


“Dokuma kent parkı, kültür, sanat ve bilim merkezi olsun”
“Dokuma kent parkı, kültür, sanat ve bilim merkezi olsun”

Dokuma Projesi Çalışma Grubu, Dokuma Fabrikası\'nın 238 dönümlük park alanının mevcut yapıların ve bitki dokusunun korunarak kent parkı, kültür, sanat, bilim ve eğitim merkezi ile