Kepez mimariyi 4. kez ödüllendiriyor

2 Ocak 2018, Salı - 09:42
Kepez mimariyi 4. kez ödüllendiriyor
Bir belediyenin mimarlık ödülü vermesi adına Türkiye’de bir ilk olan Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin dördüncüsü düzenleniyor.  Kepez Belediyesi, mimarlık ödüllerinin danışmanlığında yapılması amacıyla Mimarlar Odası (MO)Antalya Şubesi ile protokol imzaladı.

Kepez Belediyesi, MO Antalya Şubesi’nin danışmanlığında 2014’ten beri bilge mimar olarak anılan Antalya doğumlu Turgut Cansever’in anısına, ulusal düzeyde mimarlık ödülleri yarışması düzenliyor.
Mimarlık ve yapı sektöründeki faaliyetlerin tanıtılmasını, ödüllendirmesini ve güzel sanatların teşvik edilmesini amaçlayan Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin 4.’sünün hazırlıkları başladı. Bu amaçla Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin 2018 Şubat ayında verilecek proje dalı ödüllerinin teknik hazırlıklarının ve ödül etkinliğinin koordinasyonunun Mimarlar Odası danışmanlığında yapılması amacıyla protokol imzalandı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve MO Antalya Şubesi Başkanı Özge Köksal, başkanlık makamında protokol metnine imza attı.

“MO başarılı çalışmalar yapıyoruz”

Başkan Hakan Tütüncü, yaptığı açıklamada Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile birçok örnek proje yaptıklarını anımsattı. Bu projelerin istikrar noktasında en önemlilerin başında Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin geldiğini belirten Başkan Tütüncü, “Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödüllerinin bu yıl 4.’sünü düzenliyoruz.  Mimarlık ödülü verilmesi, bizi heyecanlandıran, sevindiren ve ufuklar açan bir etkinlik oluyor. Mimarlar Odası ile 3 yıl boyunca çok başarılı bir çalışma gerçekleştirdik.” ifadesini kullandı.

İlk kez mimarlık ödülü veren belediye Kepez

Türkiye’de ilk kez Kepez Belediyesinin ulusal anlamda mimarlık ödülleri verdiğine dikkat çeken Tütüncü, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Mimarlık ödülleri vermemiz, belediyenin şehirciliğe ve kentsel tasarıma vermiş olduğu önemi gösterir.  Bu ödül, aynı zamanda belediye ve mimarlar arasındaki şehir planlamasında modern bir estetiğin şehirlerimizi kapsaması adına da önemli.  Mimarlık ödüllerine katılan eserleri, kitaba dönüştürerek arşivliyoruz. Böylece bir belge olarak zamana bir not da düşmüş oluyoruz. Bir vaadimiz olan mimarlık ödülleri yarışmasını MO ile birlikte yapıyor olmanın güzel bir işbirliğine ve güç birliğine vesile olmasını görmekten dolayı da mutluyum.”

“Katılımcı sayısı artıyor”

MO Antalya Şube Başkanı Özge Köksal da şunları söyledi: “Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri’nin 4.sünü gerçekleştireceğiz. Bu anlamda Türkiye ölçeğinde bir belediyemizin mimarlık ödülleri vermesi bir ilktir. Bunun 4. düzenlemek de önemli. Sürekliliği konusunda önemli ipuçları veriyor. Bu anlamda Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri, belediye ve mimarlar odası arasında uzun yıllara dayanan işbirliğinin önemli kavşak noktalarından birisidir. Bu yıl ki yarışmamıza geniş bir katılım bekliyoruz. Her yıl katılımcı sayısı artıyor. Mimarların projelerini sergilenmesi, vitrine çıkarılması, ülkedeki mimarlık anlayışının ve seviyesinin yükseltilmesinde yarışmanın önemli bir katkısı oluyor. Bu anlamda Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye camiamıza yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederim.”
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 4. Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin ilanını önümüzdeki günlerde yapacak.

Turgut Cansever kimdir?

1920 de Antalya`da doğdu; Galatasaray Lisesi ve İDGSA Mimarlık Bölümü`nde okudu.1951 de mimarlık bürosunu kurdu; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden“’Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları’ adlı teziyle sanat tarihi doktoru, ‘Modern Mimarinin Sorunları’” adlı tezi ile doçent unvanını aldı. 1959-60’da kuruluşunda bulunduğu Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı ve 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü görevlerinde bulundu.  1974-75’te Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi’ne başkanlık yaptı. 1974 -76 arasında Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Üyeliği; 1975-80 arasında İstanbul Belediyesi’nde, 1979’da Ankara Belediyesinde metropol planlama, yeni yerleşmeler, kent merkezleri ve koruma danışmanlığı, 1983’te Charles Moore, Roland Simounet, James Stirling, P. W.Sudin, Rifat Chadirji, Habib Fida-Ali, Mübeccel Kiray, Ismaïl Serageldin’le birlikte Ağa Han Büyük Jüri üyeliği yaptı. \"Bilge Mimar\" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı’nı tasarlamıştır. Türkiye’deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir. Dünyada üç Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimar olarak 22 Şubat 2009 tarihinde hayatını kaybetti.
 
Kepez mimariyi 4. kez ödüllendiriyor
Kepez mimariyi 4. kez ödüllendiriyor

Benzer Haberler