​Tütüncü, hizmette 8 yılını anlattı

26 Ekim 2017, Perşembe - 16:03
​Tütüncü, hizmette 8 yılını anlattı
Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, 8 yıllık çalışma karnesini gösterdiği AK Parti Kepez İlçe Teşkilatı’ndan yıldızlı pekiyi aldı
 
AK Parti Kepez İlçe Teşkilatı toplantısında yol arkadaşlarına 8 yıllık çalışma karnesini sergileyen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yıldızlı pekiyi aldı. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarının özeti olan ‘Hayalden Gerçeğe 8 Yıl’ adlı kitabı tanıtan Başkan Tütüncü, göreve geldiğinden bu yana şehirleşme, sosyal, kültürel, spor, eğitim, sağlık ve belediye bütçesinin nereden nereye geldiğini anlattı.
 
Kepez’in değerine değer kattık
 
Göreve başladıklarında Kepez Belediyesi’ne küçümsenerek bakıldığını belirten Tütüncü, günümüzde ise şehirde bir uygulama yapılacak ya da standardı oturtulacağında önek alınan bir belediye olduklarını vurguladı. 2B, vakıf arazileri, ecrimisiller, imar bekleyen alanlar, tarım alanları gibi birçok mülkiyet sorunlarıyla yüzleştiklerini hatırlatan Tütüncü, artık bugün birçok mülkiyet sorunlarını geride bırakmış bir Kepez olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Masa Dağı’nın dağ manzaralı 6 dönümlük bir yerin 9 milyon liraya, Kültür Mahallesi’ndeki 200 m2’lik bir arsanın ise 4 milyon liraya satıldığı örneğini veren Tütüncü, “Daha düne kadar hakir görünen, küçümsenen bir Kepez’in birikmiş sorunlarını çözerken, değer katarak bambaşka bir gelişmişlik seviyesine tanıştırdık” dedi.
 
Borçluyken para arttıran belediye olduk
 
Yönetimlerinde devletin kör kuruşununu kendi paraları gibi görerek mali yönetim anlayışında olduklarını vurgulayan Tütüncü, 2018 yılı bütçesine 30 milyon lira ilave kaynakla girmiş bir belediye oldukları hatırlattı. Sayısız iş, icraat, eser üretirken verdikleri sözlerin tamamını yerine getirirken üstüne belediye kasasını parayla doldurduklarını belirten Tütüncü, “Göreve geldiğimizde bankalar bize çek karnesi vermiyordu. Şimdi her hafta bir banka müdürü geliyor, projelerimizi fon sağlamak istiyor. 28 milyon lira borçlu belediyeye geldik. İşe koyulduktan 14’üncü ay sonunda borcumuzu ödedik ve sonrasında da hep artıya geçtik. 3 yıl evvel 5 milyon, geçen yıl 15 milyon, bu yıl 30 milyon, gelecek yıl herhalde 40-50 milyon lira artıyla devredeceğiz” diyerek, mali durum açıklaması yaptı.
 
Mali anlamda ilkleri yaşattık
 
İçinde olduğumuz yılın kesin hesap oranının yüzde 109 olduğunu anlatan Tütüncü, belediyeler için ideal ölçünün yüzde 70’in üzerinde olduğunu söyledi. Gerçekleşme oranı yüzde 70’in bir tık üzerindeki belediyelerin süper belediye olarak kabul edildiğini ifade eden Tütüncü, bu mali yapının Kepez Belediyesi için bir ilk olduğunu söyledi.
 
Kendi kaynağımızı ürettik
 
Partililerin halk buluşmalarında bu bilgiyi paylaşmalarını isteyen Tütüncü, vatandaşların; “Siz iktidar partisinin belediyesisiniz. Size kaynaklar bol döküm akıyordur’ şeklindeki yorumlarına şu şekilde yanıt vermelerini istedi; “Ben Cumhurbaşkanımız ile 4 yıl birlikte çalışma şansı elde ettim. O yıllarda AK Partili belediyeler Cumhurbaşkanımızdan ek kaynak taleplerini hep reddederdi. Belediye başkanları kendi kaynaklarını oluşturamıyorsa, o görevde olmamaları gerektiğini söylerdi. Ayrıca bunun, diğer partili belediyelerde yaşayan insanlara haksızlık olacağını, bunun da adalet anlayışlarına uygun düşmeyeceği cevabını verirdi. Ben burada bir başkanın kendi kaynağını üretmesinin zorunlu olduğunu öğrendim.”
 
Doğrudan teminler yüzde 27’den yüzde 4’e
 
Belediyesinde nasıl ek kaynak üretildiğine de açıklık getiren Tütüncü, mali yapının düzelmesine ilk olarak alımlarla başladıklarını söyledi. Belediyelerin acil durumlarda satın alma yapabilmesi, ihaleyle yapılan alımların daha pahalıya gelmesi, ya da ihaleye gerek duyulmayan küçük alımlar için kanunen doğrudan satın alma mekanizması olduğunu belirten Tütüncü,  bu alımların müfettiş raporlarınca yüzde 10 ile teamülen sınırlı olduğunu söyledi.  
 
Temizlikten 513 bin lira kar yapıldı
 
Göreve geldiklerinde yüzde 27 olan doğrudan temin alımlarının günümüzde yüzde 4’e gerilediğini duyuran Tütüncü, buna da şu şekilde örnek verdi; “Göreve geldiğimizde belediye hizmet binası, spor kulübü ve spor salonu binası için doğrudan teminler ile 570 bin liralık temizlik malzemeleri alınmış. Biz bu gereksinimi yıllık olarak ihaleyle satın alalım istedik. İhale bedeli 57 bin liraydı. Tuvalet kağıdından bu kadar tasarruf edileceğini kimin aklına gelir. Bunlar küçük kalemler ama gerçekten çok anlamlı ve manidar satın almalar.”
 
Soruları yanıtladı
 
Sunumunun ardından partisinin mahalle başkanlarının sorularını yanıtlayan Tütüncü, ardından AK Parti İlçe Başkanı Yusuf İşeri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 
​Tütüncü, hizmette 8 yılını anlattı
​Tütüncü, hizmette 8 yılını anlattı
​Tütüncü, hizmette 8 yılını anlattı

Benzer Haberler