Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var

4 Eylül 2017, Pazartesi - 14:37
Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü,  özel bir ilgi gösterdiği mimarlık, edebiyat ve güzel sanatlar alanındaki birikimlerini, ilçesine kazandırdığı kalıcı eserlere yansıtıyor.  
Başkan Hakan Tütüncü dönemi eserlerinden Erdem Bayazıt Kültür Merkezi ve yakın bir tarihte hizmete açılacak olan sosyal yardımlaşma merkezi Selçuklu mimarisinden izler taşıyor. Başkan Tütüncü’nün, Yeni Mahalle’ye inşa ettirdiği 7 gün, 24 saat canlı Kuranı Kerim’in okunacağı Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin mimarisi ise İstanbul Fatih’teki tarihi Atik Ali Paşa Camii’ne esinlenerek hazırlandı.  Osmanlı Devleti’nin konak mimarisi ise Sütçüler, Yeni şafak ve Esentepe mahallelerine inşa edilen semt konaklarına yansıtıldı.

Kepez’in meydanlarına tarihi çeşmeler

Tütüncü, Osmanlı Devleti’nin meydan çeşme mimarisini ve su kültürünü de Kepez’e taşıyor. İlçenin 5 önemli noktasına Osmanlı meydan çeşmelerinin örnekleri yapılıyor. Meydan çeşmelerinin ilki, Kepez Park Orman’a inşa ediliyor. Isparta’daki Ulu Camii Çeşmesi’nin bir örneği olan çeşmenin yapımı büyük oranda tamamladı. Parkı ziyaret edenler tarihi çeşmenin musluklarında su ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

İlk çeşme Marmara Mermeri’nden

Başkan Hakan Tütüncü, edebiyata, mimariye olan ilgisini Park Orman’daki çeşmenin mimarisine de aktardı. Tütüncü’nin tavsiyesi ile çeşmenin dış kaplamasında dayanıklılığı yüksek bir taş olan ve hijyenik alanlar için tercih olan Beyaz Marmara mermeri kullanıldı.

Çeşmenin duvarında hat sanatıyla su Kasidesi

Tütüncü, Fuzuli’nin, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e  (SAV) duyduğu derin sevgiyle birlikte, suya duyulan hasret ve aşk temalarına yer verdiği Su Kasidesi’nin “Dest-bûsi ârzusiyle ger ölsem dostlar\\ Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su” beyitini de çeşmeye yazdırdı.
Günümüz Türkçesi ile “Dostlarım! Eğer sevgilinin (Burada kastedilen sevgili Hz. Peygamberimiz Efendimizdir.)elini öpmek arzusuyla ölürsem toprağımdan bir testi yapın ve sevgiliye onunla su verin anlamına gelen Su Kasidesi’nin 13. beyiti, geleneksel hat sanatıyla mermere kazındı.
Su Kasidesi’nin bir naat olduğunu beliren Başkan Tütüncü, “Peygamber Efendimizi övmek ve ona arşı duyulan sevgiyi ifade etmek amacıyla yazılan kasidelere naat denir. Su Kasidesi, divan edebiyatının tarihteki tartışmasız en kudretli şairi Fuzuli\'ye ait olup edebiyat otoritelerine göre, Hz.Peygambere yazılan sayısız şiirin en başarılısıdır.” dedi.

5 meydan,1 cadde çeşmesi

Çeşme projesi ile Osmanlı’nın su kültürüne getirmiş olduğu mana değerini anlatmak istediklerini kaydeden Tütüncü,  açıklamasının devamında şunları söyledi: “İlçemizin 5 farklı noktasına 5 meydan çeşmesi, 1 tane de cadde çeşmesi yapıyoruz.

İlk çeşmenin musluklarından su akmaya başladı

İlk meydan çeşmenin yapımı Park Orman’da büyük oranda tamamlandı. Bu yıl içerisinde diğer çeşmeleri inşa etmeyi planlıyoruz. Çeşmelerin anıtsal niteliğe sahip, akıp geçen zaman içerisinde kıymetlenecek eserler olacak. Çeşmelerimiz, bakanların estetik zevkini de tatmin edecek. 5’i meydan çeşmesi, 1 ‘i cadde çeşmesi olmak üzere 6 çeşme yapacağız. Atalarımızın taş sanatını, estetiğini Kepez’in caddelerinde ve meydanlarında herkese göstereceğiz. Böylelikle kente farklı bir mana değeri katmış olacağız.”

Çeşmeler nerelere yapılacak?

Dokuma Park’a Emirgan Çeşmesi, belediye hizmet binası önüne Hacı Adil Bey Çeşmesi (Edirne), Park Orman’a Ulu Camii Çeşmesi (Isparta), Tek Sarnıç Kent Parkı’na Ulu Camii Çeşmesi (Bursa), Çelebi Sultan Mehmed Camii bahçesine Bosna Çeşmesi ve Tek Sarnıç Kent Parkı’na Emir Sultan Çeşmesi (cadde çeşmesi) yapılacak.

 
Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var
Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var
Kepez’in eserlerin güzelliğinde Tütüncü imzası var

Benzer Haberler