Kepez’e temsil eğitimi

17 Kasım 2016, Perşembe - 11:22
Kepez’e temsil eğitimi
Protokol ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv, Kepez Belediyesi personeline ‘temsil ve protokol’ eğitimi verdi.

Kepez Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, hizmet içi eğitim kapsamında belediye personeline yönelik  ‘temsil ve protokol’ konulu konferans düzenledi.
 
Protokol ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv tarafından verilen konferans, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ataöv, katılımcılara Protokolde kişisel temsil gücünü artırma konusunda eğitim verdi.
Konferansa Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, başkan yardımcıları, birim müdürleri ve personel katıldı.
  
“Kamu hizmetinin kalitesi artacak”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Hakan Tütüncü, “Sayın İhsan Ataöv, alanında Türkiye’de en iyi isimlerden birisidir.  Konferansta, hepimize toplumsal yaşam içerisinde ihtiyaç duyduğumuz bir takım kuralları, bilgileri bize aktaracak.” dedi. 
Belediye personeline yönelik meslek içi eğitim çalışmalarını önemsediğini belirten Başkan Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elde etmiş olduğumuz bir takım bilgilerle, deneyimlerle, tecrübelerle hem pratik hayat içerisinde kendimize faydalı olacak bir formasyonu oluşturma imkanına sahip olacağız hem de bir kamu hizmeti üretmemiz sebebiyle temsil ettiğimiz kurumu en iyi şekilde temsil edip kamu hizmetini kaliteli şekilde üretme imkanına sahip olacağız. Personelimize yönelik ilgili eğitim çalışmalarımız devam edecek. Temsil ve protokol, konulu konferans önemli bir eğitim. Ben de İhsan Hoca’nın sohbetlerini dinlerken çok şeyler öğrendim, öğreniyorum.”
Daha sonra sahneye gelen Protokol ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv, Cumhurbaşkanlığı’nda 7,5 yıl protokol uzmanı olarak görev yaptığını, son 1 yıl ise protokol ve nezaket kurallarıyla bilgili eğitim verdiğini aktardı.

“Protokol kişinin resmiyette haddini bilmesidir”

Ataöv, konuşmasında protokolün tanımını ise şu şekilde yaptı: “Protokol dünyanın her yerinde kabul edilmiş bir kavramdır. Protokol resmi bir törende, resmi bir yemekte, resmi bir açılışta, resmi bir toplantıda başında resmi olan her işte temsil gücü düşük olan ast ile temsil gücü yüksek olan üst arasındaki ilişkileri düzenleyen işin adıdır.  Protokol, kişinin resmiyette haddini bilmesidir. Astın üstüne, üstün üstüne bir disiplin zinciri vardır.  Kardeşim istediğimi giyerim, istediğimi konuşurum, istediğimi yaparım dediğiniz an da o zincir kopar ve kaos olur. Protokolsüzlük resmiyette düşünülebilir mi? Hayır. Samimi olmak daha güzel değil mi? Güzel ama istenilen resmi olmaktır. Resmi olmayı bütün dünya mı kabul etmiş? Evet.  O zaman protokolsüz olmayan bir dünyada umursamamak yerine öğrenmek lazım.”

Sevmeyebilirsin ama saygı duyacaksın

Temsili, bir kişinin, birden fazla kişi adına bir yerde bulunması, yemesi, içmesi, karar vermesi ve inisiyatif kullanması olarak tanımlayan İhsan Ataöv, konuşmasına şöyle devam etti:  Afaki söylüyorum, Kepez adına sıkıntılarımız var. Kepez’in sıkıntılarını konuşmak için bakanımız, başbakanımız, cumhurbaşkanımız geldi yüz binlerce kişiyle mi görüşecek?  Bizim yerimize sıkıntılarımızı çözsün, uğraşsın diye bir başkan seçtik. Dedik ki, ben yönetme yetkimi kullanmıyorum, oyumu veriyorum.  Kepez’in adına ben değil, başkanım konuşsun, dedik. Artık başkan, Hakan, Ahmet, Ayşe değildir. Seçilen kişi, Kepez Belediyesi’ni temsilen bir yere gider. Merhaba dediğinde 550 bin kişi adına merhaba der. Başkana bir saygısızlık yaparsanız 550 bin kişiye saygısızlık yapmış olursunuz.
Bakın seçilmiş Cumhurbaşkanımıza. Ülkemizdeki sıkıntıda temsilden kaynaklanıyor. Ya çok sevmiyorum…  Sevmeye bilirsin.  Zaten sormadım sevip sevmediğini. Ama ben oy verdim, beni temsil etme yetkisini bıraktım artık saygı duymak mecburiyetindesin. Protokolde makama saygı mecburdur. Bu sebeple kişiyi sev ya da sevme. Mevzu sevgi değil, saygıdır.”

Temsil gücü nasıl artırılır?

Ataöv, konuşmasının devamında katılımcılara,  protokolde kişisel temsil gücünü artırmak konusunda eğitim verdi ve temsilde başarı için giyim, hitap, beden dili, tokalaşma, makam odasında, tokalaşmada, selamlamada, sosyal ortamda ast-üst ilişkileri ve kartvizit takdimi konularını anlattı.

Başkan Hakan Tütüncü, 2,5 saat süren konferansın bitmesinin ardından sahneye gelerek, İhsan Ataöv’e çiçek takdim etti.  
Kepez’e temsil eğitimi
Kepez’e temsil eğitimi
Kepez’e temsil eğitimi
Kepez’e temsil eğitimi
Kepez’e temsil eğitimi
Kepez’e temsil eğitimi

Benzer Haberler