Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri

11 Ekim 2016, Salı - 11:59
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Daha modern bir Kepez için yapılması planlanan 4. kentsel dönüşüm projesi, Barış, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim Mahallesi sakinlerine, Kepez Belediyesi Başkanı Tütüncü tarafından tanıtıldı.
 
Kepez’i modernleştirecek olan kentsel dönüşüm projelerinin son halkası olan Barış, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim Mahalleleri Revizyon İmar Planı Değişikliği, Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü tarafından bizzat mahalle sakinlerine anlatıldı.

Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına, söz konusu mahallelerde yapılacak imar değişikliği kapsamına giren vatandaşlar davet edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Sağdur ile Kentsel Tasarım Müdürü Barış Soykam’ın merak edilenleri açıkladığı toplantıda, ilgili bürokratların yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Yusuf İşeri,  MHP ilçe Başkanı Mehmet Seyyar, AK Partili belediye meclis üyeleri Bahattin Bayraktar, Murat Menzilcioğlu ve Elif Derya Canbulut ve MHP’li meclis üyesi Adem Çelik’te katıldı. Proje taslağının yansıtıldığı toplantıda, vatandaşların cevap beklediği tüm sorular yetkililerce yanıtlandı.
 
Üç muhtarın talebi üzerine yapıldı
 
Açılış konuşmasını yapan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, bu girişimin, yaklaşık 1,5 ay önce 3 muhtarın kentsel dönüşümü talep etmesi üzerine gerçekleştiğinin altını çizdi. Mahalle muhtarlarının Yeni Emek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümü örnek alarak hazırlattıkları projenin, belediye uzmanlarınca da yapılabileceğinin görüşünü aldıklarını belirten Tütüncü, planlama da TOKİ formülü uygulanacağını, ne de belediyenin müteahhitlik hizmeti verme niyeti olmadığının altını çizdi.
 
Önce 2B sorunu çözülmüştü
 
Göreve geldiklerinde Kepez’in kökleşmiş birçok imar sorununu vatandaşların isteği doğrultusunda çözüme kavuşturduklarını hatırlatan Tütüncü, Barış, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim Mahallesi’nde de 2B sorunu olduğunu söyledi. Söz konusu üç mahalledeki 2B sorununu 2014 yılında çözümlendirerek tapulama işlemine başladıklarını belirten Tütüncü, bugüne kadar ilçede 2B ile ilgili 15 bin tapuyu hak sahiplerine verdiklerini anlattı.
 
Tapu sorunu bitince kat artışı isteniyor
 
2B ve tapulama çözüldükten sonra artık gecekonduların yerini modern binaların alması gerektiğini ifade eden Tütüncü, Çankaya, Esenler, Erenköy ve Kütükçü gibi mahalleler de mevcut planlama yapılaşmalarının önünü açtıklarını dile getirdi. Mülkiyet sorunu bitmiş yerlerde kat artışı ile ilgili talepler geldiğini ve yapabildiklerini aktaran Tütüncü, “Bazı mahalleler var ki, kat artışı yapamıyoruz. Bu teknik bir konudur. Normal binanın üzerine bir kat getirince nüfus artıyor. Nüfus artınca da imar kanunlarına göre sosyal donatı, çevre, eğitim gibi alanlar yaratılması gerekiyor. Yeni bir alan üretemiyorsanız, kat artışını parsel bazında yapamıyorsunuz. O zaman başka formül gerekiyor. Örneğin Yeni Emek Mahallesinde vatandaşların rızasıyla referanduma giderek kentsel dönüşüm yaptık.” diye açıkla yaptı.
 
Yeni Emek örnek oldu
 
Yeni Emek Mahallesindeki kentsel dönüşümün gerçekleşmesiyle farklı mahallelerden benzer talepler gelmeye başladığını belirten Tütüncü, “Biz kentsel dönüşümden şunu anlıyoruz, biz imar planlamalarını yapalım, vatandaşımız istediği müteahhit ile çalışsın. Bizde ne TOKİ formülü, ne de belediye aracılığıyla müteahhitlik hizmeti yok.” dedi.
 
Tercih sizin
 
TOKİ ya da belediyenin müteahhitlik yapma girişimi olması durumunda farklı kimselerin zihinlerine farklı soru işaretleri gelebildiğini vurgulayan Tütüncü, “Biz şeffaf bir yönetim prensibini kabul ettik. Bizim amacımız, size daha güzel bir mahalle sunmak. Gayemiz bu. Bunu da siz isterseniz yapıyoruz. Biz formül getirip sunarız, kabul ederseniz yolumuza devam ederiz. Siz istemiyoruz olduğu gibi kalsın diyorsanız, o şekilde de yaparız. Tercih sizindir.” diye konuştu.
 
Mahallelerde toplantılar yapıldı
 
Üç mahalle muhtarının belediyeye gelerek daha nitelikli imar formülü talep etmeleri üzerine harekete geçtiklerini tekrarlayan Tütüncü, bu planlamayla ilgili şu sözlerle anlattı; “Muhtarlarımız parsellerin büyütülerek kentsel dönüşüm istediler. Biz bu konuyla ilgili bir çalışma yaptırdık dediler. Bizim uzmanlarımız da yaptıkları çalışmanın olabileceğini söyledi. Mahallelerde her birine yaklaşık 20-25 katılımlı 15 toplantı yapılarak, proje hakkında anlatımlar yapıldı. Sonuç olarak böyle bir planın konuşulabilmesi uygundur anlamı çıktı. Meclis üyesi arkadaşlarımızın da bunun son derece güzel bir çalışma olabileceğini kararlaştırdık. Yeni Emek Mahallesi’nde yaptığımız gibi referandumdan bu planı hayata geçirelim kararı çıkarsa, ilçe ve büyükşehir meclisinden planı geçirerek sizin arsalarınızı daha değerli hale getiririz. Bizim herhangi bir imar planını dayatma gibi bir niyetimiz yok. 3 mahalle muhtarının önerisi üzerine katılımcı bir yönetim anlayışıyla ortaya çıktık.”
 
İmar planında notlar olacak
 
Bu planlamalara ilk kez binaların nasıl olacağına ilişkin notlar da ekleyeceklerini anlatan Tütüncü, binalara belli şekil şartları getireceklerini duyurdu. Binaların dış renginin ne olacağı, hangi tür kiremit kullanılacağı, zemin katların taş kaplamasının nasıl olacağına dair imar planında notlar olacağını açıklayan Tütüncü, “Kaleiçi evlerini andıran güzel bir yapılaşma olsun istiyoruz. Güzel konakların serpiştirildiği güzel bir Masa Dağı olsun istiyoruz. Bunu yapınca şu anda normal imar planlarıyla yapılacak daireler arasında, sizin daireleriniz 1’e 3 daha değerli mülkler olacaktır. Her zaman böyle konutlar, küçücük küçücük bir artı bir dairelerden iyidir. Bu bölgedeki 130 irili ufaklı adaları bunları 17’ye düşürdük. Büyük bir azimle Kepez’i dönüştürmek, güzelleştirmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri
Kepez’e yeni bir modernleşme neşteri

Benzer Haberler

“Talimatı vatandaştan alırız”

“Talimatı vatandaştan alırız”

Başkan Hakan Tütüncü, Masa Dağı’nda 5 mahalleyi kapsayan ve parselasyon uygulaması tamamlanan imar revizyonunu, bölge sakinlerinin talebi üzerine şehrin ortak aklıyla yaptıklarını belirterek, “Biz talimatı vatandaştan alırız. Biz, bölgede ticari

Varsak Antalyalıların tercihi olacak
Varsak Antalyalıların tercihi olacak

Yıllardır hizmete aç bırakılmış Varsak’a yapılacak hizmet yağmuruyla Antalya’nın tercih semti haline geleceğini sözünü veren Kepez Belediyesi Başkanı Tütüncü, 3- 4 yılda bunu


Kepez’de kentsel dönüşüm seferberliği
Kepez’de kentsel dönüşüm seferberliği

Kepez Belediyesi’nde grubu olan 3 siyasi partinin meclis üyesi, belediye başkan yardımcıları ve bürokratları, Başkan Tütüncü ile birlikte Esentepelilere hazırladıkları kentsel


Öneri imar planında ‘söz vatandaşta’
Öneri imar planında ‘söz vatandaşta’

Kepez Belediyesi’nin, ‘Karar da tercin de sizin’ sloganıyla katılımcı bir anlayışla, 5 mahalle için hazırladığı ve kentsel dönüşüme imkan sağlayacak öneri plan için 4