Yeni Emek\'e imar piyangosu

10 Mayıs 2015, Pazar - 13:50
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Kepez Belediyesi, Yeni Emek Mahallesi\'nin doğu yakası için öneri 1\\1000 ölçekli uygulama imar planı hazırladı. Emsali 0.60\'dan, 1.50\'ye, daire m2\'sini 2 katına çıkaran, 7 katlı site tarzı yapılaşmayı getiren imar planıyla bölge, Kepez\'in cazibe merkezi olacak.

Kepez Belediyesi, Gülveren\'den sonra Yeni Emek Mahallesi\'nin bir kısmı için kentsel yenileme projesi hazırladı. Proje, bölge sakinlerinin istemesi halinde kendileri tarafından yapılacak.

Proje için hazırlanan öneri 1\\1000 ölçekli uygulama imar planıyla da bölge sakinlerinin talebi olan kat artışı karşılanmış olacak. Kentsel yenileme, mevcut planda emsalin 0.60 olmasından dolayı parsellerde ruhsatlı yapılaşmanın ve yapı ömrünü tamamlayan kamu lojmanlarının olduğu bölgede planlanıyor.
 
Yapılması düşünülen proje ile imar haklarının iyileştirilmesi, üst ölçek plan kararlarının kullanılabilmesi ve bölgede planlı, ruhsatlı bir yapılaşma sağlanması amaçlanıyor.

7 Katlı site tarzı yapılaşma

Öneri plan revizyonu, imar adalarını yeniden düzenleyerek, 7 katlı ada bazında yapılaşmayı getiriyor. Planlama alanının orta kısmında yer alan donatı alanları ek nüfusun ihtiyacı doğrultusunda yeniden düzenleniyor. İmar adaları arasındaki mevcut plandan daha geniş olarak tasarlandı.

Emsal 1.50\'ye çıkıyor

Öneri imar planıyla, mevcut planda 0.60 olan emsal, 1.50\'ye çıkarılıyor. Planda yer alan donatı alanlarıyla Kepez\'de, yeni bir cazibe merkezi oluşturuluyor.  7 kattan oluşan site tarzı konutlarda bölge sakinlerine modern bir yaşam imkânı sunuluyor.

Mevcut imar hakları ile yapılaşma cazip değil iken, öneri imar planı ile bölgede yapılaşma çok daha cazip hale geliyor. Parsellerde yapılaşmanın önü açılıyor. Mülk sahipleri, öneri imar planıyla mevcut imar planındaki daire m2\'sinin 2 katı kadar örneğin, 100 m2\'lik daireye karşı, 200 m2\'lik daire sahibi olabilecekler. Daire m2\'lerin değeri, 1000 liradan 2 bin 500 liraya çıkıyor. Tüm bunlar yapılırken hak sahipleri, mevzuattaki kentsel dönüşüm haklarından da faydalanacaklar ve kira yardımı alabilecekler.
 
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de Erdem Bayazıt Kültür Merkezi\'nde düzenlediği toplantıyla kentsel yenileme projesini, Yeni Emek Mahallesi sakinlerine anlattı. 
 
Eskiyen binalar Kepez\'e yakışmıyor

Başkan Tütüncü, Yeni Emek Mahallesi’nin bir kısmındaki eski imar planlarına göre inşa edilen ruhsatsız binaların ve polis ve DSİ lojmanlarının ekonomik ömrünü tamamladığının altını çizdi.  Ekonomik ömrünü tamamlamış bu binaların şehirleşen Kepez’e, estetik olarak yakışmadığına işaret eden Tütüncü, \"Bu binaları yenilememiz, bölge sakinlerinin talep ettiği kat artışı sorununu çözmek için öneri 1\\1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonunu hazırladık.\" dedi.

Dairelerin değeri 80 bin liradan 300 bin liraya çıkacak

Tütüncü, öneri imar planının site tarzı yapılaşmayı getirdiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: \"Küçük daireler ve küçük binalar hem kullanışlı hem de ekonomik değerleri yüksek olmuyor. Kepez’de, 400 bin ve 700 bin liraya satılan daireler var. Değersiz olan aslında Kepez değil. Artık Kepez değerleniyor. Site tarzı yapılaşmada büyük binalar yapıldığında hem dairelerin fiyatı hem de konforları yüksek oluyor. Şu an projeyi uygulayacağımız bölgede metrekaresi 1000 liraya olan dairenin (önerdiğimiz projeye kabul edilmesi halinde) m2\'si 2 bin ile 3 bin lira arasında olacak. Bu proje uygulandığı takdirde bölge şaha kalkacak. Şu an 80 bin lira olan dairelerin değerinin 200 bin ile 300 bin liraya çıkacağı bir mahalleyi inşa etmek arzusundayız.\"

Mahalleli isterse yapılacak

Öneri imar planı revizyonunu, Yeni Emek Mahallesi sakinlerinin istemesi halinde yapacaklarının altını çizen Başkan Hakan Tütüncü, mahallelilere şöyle seslendi: \"Bizim derdimiz sizleri daha iyi ortamlarda yaşamınızdır. Biz projeleri hazırlarız, siz isterseniz kabul ederseniz uygularız.  Önermiş olduğumuz projenin dışında bölgede, yasadan dolayı herhangi bir kat artışı, binaların yenilenmesi mümkün değil.  Proje ile siteler içerisinde modern konutlara sahip olacaksınız. Proje uygulanırken hiç birinizin cebinden beş kuruş para çıkmayacak.  Projeyi uygularken, devletimizin kentsel dönüşüm alakalı kira yardımı, resmi harçlardan muaf olma gibi avantajlardan yararlanma imkanınız olacak. \"

Site tarzı yapılaşma olacak

Öneri imar planında imar parsellerini adalar haline getirdiklerine işaret eden Tütüncü, \" Kentsel yenileme uygulamasında 5 bölge var. Bu adalarda okul, park gibi sosyal donatıları merkeze topluyoruz. Bölgeyi modern bir kent haline getiriyoruz. 31 bin m2lik bir adanın içerisinde 7 katlı 15 adet bina olacak. Binaların ortasında güzel bir yeşil alan, spor alanları ve çocuk oyun alanları ve otopark yer alacak.”

Konutları mülk sahipleri yapacak

Tütüncü, konutları kimin yapacağı konusunda ise şu katılımcılara şu bilgiyi verdi: \"Binaları belediye ve TOKİ yapmayacak. İmar planlarını yapıp adaları sizlere teslim edeceğiz. Mülkiyet sahipleri olarak sizler de yerel müteahhitlerimizle anlaşarak bu binaları kendiniz yapacaksınız. Sizin önünüzü açmak için bu imar planı revizyonunu hazırladık. 0.60 olan emsali, 1,5 çıkarıyoruz.  Müteahhide siz vereceksiniz. Bu bir kentsel dönüşüm projesi değil. Bu bir kentsel yenileme projesidir.\"

Tütüncü, kentsel yenileme projesinin önerildiği alanda, mevcut imar planına göre arsaların inşaat m2’lerini yasal olarak artırabilme imkânlarının olmadığının da altını çizdi.
 
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu
Yeni Emek\'e imar piyangosu

Benzer Haberler