Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor

23 Ocak 2015, Cuma - 16:23
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Türkiye’de ilklerin belediyesi olan Kepez Belediyesi, hafızların 24 saat canlı Kuran’ı Kerim okuyacağı cami ve külliye inşa ediyor.

Mimar Sinan’a, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine olan hayranlığı bilinen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, mimari alanda sembol olacak bir eseri daha ilçeyle buluşturuyor.

Daha önce Selçuklu mimarisinde Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’ni ve Kepez Mahmud Celaleddin Ökten İmam Hatip Lisesi’ni yaptıran Başkan Tütüncü, şimdide Kepez’e, Osmanlı mimarisi izleri taşıyan camii ve külliye kazandırıyor.

Özel camii Yeni Mahalle’de inşa ediliyor
 

Tütüncü’nün, yaklaşık 1 yıldır proje hazırlığını yaptırdığı Kepez Camii ve Külliyesi’nin inşası önümüzdeki günlerde başlıyor. Osmanlı mimarisiyle, 24 saat canlı Kuran’ı Kerim okunacak olması özellikleriyle özel ve anlamlı eser olan cami, Yeni Mahalle’ye inşa edilecek. Tütüncü, Kepez Camii ve Külliyesi’nin maketinin yanında yaptığı açıklama ile manevi eseri Antalyalılara tanıttı.

Kepez’e cami ve külliye kazandıracak olmaktan dolayı memnuniyet içerisinde olduğuna işaret eden Tütüncü,“Çok anlamlı bir cami inşa edeceğiz. Sadece mimari özellikleri ile değil, içerisinde uygulanacak program, yapılacak ibadet tarzlarıyla çok önemli bir eser inşa ediyoruz.” dedi.  

Hafızlar 24 saat Kuran okuyacak

Tütüncü, camiyi, 15 yüzyıl sonu ve 16. yüzyıl başı klasik Türk mimarisi ve klasik Osmanlı mimarisiyle inşa edeceklerini belirtti. Camide, 24 saat canlı Kuran okunacağının müjdesini veren Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kepez Camisi ve Külliyesi’nde, hafızı kelamlar tarafından günün 24 saati aralıksız Kuran’ı Kerim okunacak. Cami, Kuran’ı Kerim’in yaşadığı bir mekan haline gelecek. Kepez, hem Kuran’ı Kerim’in okunduğu, yaşandığı, Kuran’ı Kerim’in eşsiz ahenginin, İslam’ın, Cenabı Allah’ın ayetlerinin gönüllere nakşettiği dini bir merkez haline gelecek. Bu özellikle bu eser Antalya’da, Türkiye’de bir ilk olacak. Türkiye’de 24 saat 365 gün Kuran’ı Kerim’in canlı okunduğu ikinci bir cami yok.”

Cami yeniden hayatın merkezi olacak

Tütüncü, külliyenin işleviyle ilgili de şunları söyledi: “Caminin etrafındaki külliyeler de Kuran’ın Kerim’den elde edilen hikmetin çok farklı bir şekilde derse dönüştüğü, sohbet halkalarının oluştuğu bir mekan haline gelecek. Medeniyet anlayışımızda cami hayatın merkeziydi ya camiyi tekrar hayatın merkezi kılacak bir eseri ortaya çıkaracağız.”

Hanımlara rahat ibadet edebilme imkanı

İnşa edecekleri camide, hanımların da rahat bir şekilde ibadetlerini yapabileceklerinin altını çizen Tütüncü, şöyle devam etti: “Camimizde, hanım kardeşlerimiz için mahremiyetin muhafaza edileceği, abdestlerini alabilecekleri yerler olacak. Yine mahremiyeti muhafaza edecek şekilde hanımlar, caminin içerisindeki ibadete dâhil olacaklar. Böylece hanım kardeşlerimiz için 24 saat okunacak olan Kuran’ı Kerim’i takip edebilmeleri imkânı sunulacak. Bu yönüyle Kepez Camisi, hanım kardeşlerimizi misafir eden, hanımlarımızı baş tacı eden bir cami olacak.”

Kepez’in merkez camisi olacak

Başkan Hakan Tütüncü, caminin, mimarisiyle de Kepez’in sembol eserlerinden birisi olacağını kaydetti. Kepez’de, cenaze merasimlerinin yapılabileceği merkez bir camiye de ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Tütüncü, “Bu fonksiyonu gören bazı camilerimiz var ama inşa edeceğimiz eser, merkez cami görevini anlamlı bir şekilde taşıyabilecek bir cami olacak. İnşa edeceğimiz cami, Kepez’in merkez camisi, Kepez’in selatin camii olacak.” açıklamasını yaptı.

Yaşlılara ve engellilere pozitif ayrımcılık

Tütüncü, yeni camide yaşlılara, ortopedik engellilere pozitif ayrımcılık yapacaklarına işaret ederek, şunları söyledi: “Son dönemlerde yapılan camilerin, geleneksel mimariden çok uzak olduğunu görüyoruz. Kimi yerlerde ibadet kısmı 2 ve 3. katlara çıkarılan camiler var. Yaşlıların, ortopedik engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla ulaşamadığı mekânlarda ibadet yapılması, İslam’ın özünü de ruhuna da medeniyet birikimimizle oluşturduğumuz mimariye de uygun olmadığını düşünüyorum. Camimiz düz ayak olacak.  Böylece ibadet etmek isteyenlerin rahatlıkla camiye ulaşabilmelerinde ve engelli, yaşlı gibi özel grupların da camiye ulaşmalarında pozitif bir ayrımcılık yapmış olacağız.”
 
1,5 yılda bitecek

Başkan Tütüncü, eseri Yeni Mahalle’de, Kepez Ekmek Fırını’nın hemen yanı başında Seyhan Caddesi ile Ceyhan Caddesi’nin kesiştiği kavşağın yanında merkezi bir noktadaki alana inşa edeceklerini duyurdu. Tütüncü, Şubat ayı içerisinde inşası başlayacak olan eseri, 1,5 yıl gibi bir zamanda tamamlayarak Antalyalıların hizmetine sunacaklarını sözlerine ekledi.

Mimarisiyle İstanbul Fatih’te Atik Ali Paşa Camii’ne benzeyen iki minareli Kepez Camii ve Külliyesi, 2 bin 742 metrekarelik (m2) bir alan üzerine inşa edilecek. Caminin çevresinde yeşil alan düzenlemesi yapılacak. Böylece cami alanı, 7 bin 300 m2’ye çıkarılacak.  Caminin ana ibadet yeri 600 m2, son ibadet yeri 205 m2, avlu sahası 766 m2, orta meydan 350 m2, minare uzunlukları ise 46,5 metre olacak. 
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor
Kepez’e 24 saat Kuran okunacak cami geliyor

Benzer Haberler