Kepez Bosna ile dostluk köprüsü kurdu

22 Ekim 2009, Perşembe - 21:23
Kepez Bosna ile dostluk köprüsü kurdu
Kepez Belediyesi ile Bosna Hersek’in başkenti Saray Bosna’nın merkez ilçelerinden Stari Grad (Eskişehir) kardeş şehir oldu. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric, düzenlenen törenle kardeş şehir protokolünü imzaladı.

Kepez Belediyesi, dost ve kardeş ülke Bosna Hersek ile kardeşlik köprüsünü kurdu. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün, geçtiğimiz Temmuz ayında Bosna Hersek’i ziyaretiyle başlayan dostluk ve kardeşlik ilişkileri resmiyet kazandı. Kepez Belediyesi ile Bosna Hersek’in başkenti Saray Bosna’nın merkez ilçelerinden Stari Grad (Eskişehir) arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Başkan Tütüncü, Köprüler kuruyoruz sloganıyla Bosna Hersek te çektiği 40 fotoğraftan oluşan Bir sancak bir yetim şehir Bosna isimli fotoğraf sergisi düzenlemişti. Tütüncü, fotoğraf sergisinin ardından Stari Grad (Eskişehir) ile kardeş şehir protokolü imzalayacaklarını açıklamıştı. Stari Grad Belediyesi ve Kepez Belediyesi meclislerinde alınan kararlar sonrasında kardeş şehir protokolü imza aşamasına geldi.

Kepez Belediyesi meclis toplantı salonunda, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric ve Stari Grad Belediye Meclis Başkanı Prof. Dr. Rizah Avdic, Kepez Belediye Meclis Üyeleri, Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Kaya ve AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar katılımıyla kardeş şehir protokolü imza töreni düzenlendi.

İmza töreninde bir konuşma yapan Tütüncü, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihsel bir anlam içerdiğini belirterek, “Bu ilişkiler yumağı içerisinde kendi üzerimize düşeni yapmak üzere kardeş ve dost ülkelerin belediyeleri ile protokol imzalıyoruz. Kanunu Sultan Süleyman ile birlikte Bosna Hersek ile artan bir dostluk ve kardeşlik ilişkimiz var. Asırlarca âleme nizam vermiş bir milletin evlatları olarak, o duyguyla o kardeş ülkelerin halklarına sahip çıkmamız gerekiyor.”  ifadesini kullandı.

Başkan Hakan Tütüncü, meclisten aldığı yetki ile kardeşlik protokolünü imzalayacaklarını kaydederek, şunları söyledi: “ Protokolle birlikte her iki belediye arasında kültürel ilişkilerimiz çok daha farklı zeminde ilerleyecek. Karşılıklı ziyaretler, bilgi, tecrübe paylaşımı, gibi programları daha farklı zeminde gerçekleştireceğiz. Protokolün imzalanması hem Kepez, hem de Antalya için çok önemli bir gelişmedir. Bu protokol, iki halkın birbirine yaklaşması, birbiri arasındaki köprüyü daha güzel kurması için çok önemli bir vesile olacaktır. Protokolün oluşmasında ciddi katkıları olan Konya Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ederim. Protokolün ülkemize, insanlarımıza ve dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’e hayırlı olmasını diliyorum.”

Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric, Türkiye ile Bosna Hersek arasında 500 yıllık tarihi bir bağın bulunduğuna işaret ederek, “Her fırsatta kardeşlik ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Tarihsel kardeşliğimizi yeniden canlandırmak istiyoruz.” dedi.

Sultanbeyli Belediyesi, Karamürsel Belediyesi ve Osman Gazi Belediyesi ile de kardeş şehir olduklarını anımsatan Hadzibajric, Stari Grad (Eskişehir) şehri hakkında da şu bilgileri verdi:“Eskişehir Belediyesi, Saray Bosna’nın merkezinde bulunuyor. Bosna Sancak Bey’i Gazi Hüsrev’in, şehrin kurulmasında büyük emeği var. Nüfusu 55 bindir. Eskişehir Belediyesi hem Saray Bosna’nın hem de Bosna Hersek’in kalbidir. Bütün güzel şeyler Eskişehir’de başlıyor.”

Konuşmaların ardından Tütüncü ve Hadzibajric, kardeş şehir protokolünü imzaladı. Başkan Tütüncü, ziyaretin anısına Hadzibajric’e ve Stari Grad Belediye Meclis Başkanı Prof. Dr. Rizah Avdic’e ziyaretin anısına çini işlemeli bir tabak hediye etti. Eskişehir Belediye Başkanı Hadzibajric de Tütüncü’ye  bakır işlemeli bir ibrik takdim etti.

Bu arada Kepez Belediyesi Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Sürekli’nin canlandırdığı Nasrettin Hoca da, Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric’e Türk bayrağı hediye etti. Tütüncü, Hadzibajric ve beraberindekiler için de  yat gezisi de düzenledi. 

Benzer Haberler